Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Gallipoli'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Gallipoli'

De oorlogsfilm 'Gallipoli' werd geregisseerd door Peter Weir met Mel Gibson in de hoofdrol.

Regisseur Peter Weir heeft in zijn lange carrière heel wat films gemaakt, waarvan een aantal klassiekers zijn geworden. Denk maar aan Dead Poets Society (1989) en The Truman Show (1998). In 1981 regisseerde Weir ook de Australische oorlogsfilm Gallipoli.

Mel Gibson speelt de hoofdrol in Gallipoli samen met Mark Lee. Weir wilde al sinds zijn bezoek aan de stad Gallipoli in 1976 een film maken over de Gallipoli-campagne, nadat hij een lege Eno-fles op het strand had gevonden. Nadat het scenario verschillende wijzigingen onderging, kwam de film uiteindelijk uit in 1981.

Verhaal
Gallipoli draait om hardlopers Archy Hamilton (Lee) en Frank Dunne (Gibson) uit West-Australië die zich aanmelden bij het Australische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze worden naar het Gallipoli-schiereiland in het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije) gestuurd, waar ze deelnemen aan de Gallipoli-campagne.

Tijdens de film verliezen de jonge mannen geleidelijk hun onschuld met betrekking tot het doel van de oorlog. Het hoogtepunt van de film vindt plaats op het Anzac-slagveld in Gallipoli en toont de zinloze aanval tijdens de Slag bij de Nek op 7 augustus 1915. De film past de gebeurtenissen aan voor dramatische doeleinden en bevat enkele belangrijke historische onjuistheden.

Goed ontvangen
Nu wordt Gallipoli nog steeds goed ontvangen door Australische critici, waarbij Guardian-filmcriticus Luke Buckmaster de film omschrijft als "een van de meest geliefde en meest typische Australische films".


Gallipoli heeft dan ook een hoge score van 91% op Rotten Tomatoes. De kritische consensus van de site luidt: "Peter Weirs verwoestende anti-oorlogsfilm bevat een ingetogen maar emotioneel aangrijpende vertolking van Mel Gibson als een jonge soldaat die vecht in een van de dodelijkste en meest huiveringwekkende veldslagen van de Eerste Wereldoorlog."

Lof, maar ook kritiek
Gallipoli biedt een getrouwe weergave van het leven in Australië in de jaren 1910 - vergelijkbaar met Weirs film Picnic at Hanging Rock uit 1975, die zich afspeelt in 1900 - en vangt de idealen en het karakter van de Australiërs die zich aanmeldden om te vechten, evenals de omstandigheden die ze op het slagveld moesten doorstaan.


Ondanks de overwegend positieve kritische ontvangst, blijft de historische nauwkeurigheid van de film wel onderwerp van culturele debatten door commentatoren. Zo oogstte Gallipoli lof voor zijn weergave van Australische troepen, maar is de portrettering van de Britse troepen bekritiseerd als onjuist.

Kijken?
Wil je Gallipoli zien? Je kan de film op dit moment niet terugvinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan de film wel kopen op dvd.

NieuwsFilm