Deze Oscarwinnende scifi-thriller van $723 miljoen werd bijna tegengehouden door James Cameron

Deze Oscarwinnende scifi-thriller van $723 miljoen werd bijna tegengehouden door James Cameron

Alfonso Cuarón negeerde niet een maar twee wereldberoemde collega's en gelukkig maar!

In 2013 wist Alfonso Cuarón hoge ogen te gooien met Gravity. Zijn ruimtespektakel werd enorm goed onthaald, maar als hij naar twee wereldberoemde collega's had geluisterd dan had hij zijn blockbuster nooit gemaakt.

Cuarón, eveneens bekend van andere sterk onthaalde films als Children of Men en Roma, was recentelijk te gast bij het Locarno Film Festival. Hier onthulde hij dat niemand minder dan James Cameron en David Fincher aanvankelijk sceptisch waren over Gravity.

Kritiek
Ondanks het feit dat Children of Men sterk werd onthaald, was dit geen commercieel succes. Cuarón had dus een kaskraker nodig. Zo ontstond het idee voor Gravity, maar Fincher en Cameron waren van mening dat dit een té groot project was.

Fincher, bekend van pareltjes als Se7en en Fight Club, zei dat de benodigde technologie om Gravity te maken nog niet bestond. Volgens de regisseur zou het dan ook beter zijn om dit project maar liefst 6 jaar uit te stellen.

Meer
Cameron, die met Titanic en het Avatar-tweeluik enkele van de grootste kaskrakers aller tijden maakte, ging zelfs nog een stapje verder. Hij zei tegen Cuarón dat Gravity een bijna onmogelijk project was dat maar liefst 400 miljoen dollar zou kosten om te maken.

De filmmaker liet weten dat hij de enige zou zijn die dit kon doen. Hoewel zijn twee wereldberoemde collega's hem waarschuwden, besloot Cuarón toch door te zetten. Samen met zijn team werkte hij jarenlang aan de technologie die nodig was om de film te maken. Dit bleek een meesterzet te zijn.

Succes
Na meerdere mislukte testvertoningen trok Cuarón uiteindelijk toch aan het langste einde. Tijdens de wereldpremière op het Venetië Filmfestival werden filmcritici en toeschouwers omver geblazen door Cuaróns ruimtespektakel.


In de blockbuster is de hoofdrol weggelegd voor Sandra Bullock. Zij kruipt in de huid van de astronaute Dr. Ryan Stone, die moet zien te overleven in de ruimte na een ramp. Cuarón maakte de film voor 'slechts' 100 miljoen dollar maar bracht meer dan 723 miljoen dollar op.

Oscars
Daar blijft het niet bij. Cuarón won met zijn film maar liefst 7 Oscars, waaronder die voor beste regisseur.



De regisseur bewees met zijn vastberadenheid en innovatie dat zelfs de meest onmogelijke ideeën werkelijkheid kunnen worden, zelfs als dat betekent dat je de mening van Hollywood-iconen moet negeren.

NieuwsFilm

meest populair