Voor liefhebbers van slow cinema: prijswinnende top-arthouse 'Inside the Yellow Cocoon Shell'

Voor liefhebbers van slow cinema: prijswinnende top-arthouse 'Inside the Yellow Cocoon Shell'

Een man keert terug naar zijn geboorteplaats, waar hij wordt achtervolgd door herinneringen en verlangens uit het verleden.

Met uitzonderlijk lange takes, trage zooms en een spaarzame montage dompelt debuterend schrijver en regisseur Pham Thiên Ân in Inside the Yellow Cocoon Shellde kijker onder in de ervaringen van zijn hoofdpersoon, die vooral bestaan uit toevallige, maar zeer betekenisvolle ontmoetingen.

Met zijn contemplatieve film won de Vietnamese filmaker vorig jaar de Camera d'Or op het Filmfestival van Cannes. Hij werd daarmee de tweede Vietnamese winnaar in dertig jaar tijd.

Plot
Nadat zijn ouders naar de VS waren geëmigreerd, verhuisde Thien van de provincie naar het Zuid-Vietnamese Saigon, waar hij als regisseur van bruiloftsreportages zijn brood verdient. Wanneer zijn schoonzus bij een brommerongeluk om het leven komt, ontfermt hij zich noodgedwongen over haar vijfjarige zoon Dao. Diens vader is al jaren spoorloos. Voor de begrafenis reist Thien met de kist en het kind terug naar zijn geboortegrond.

Die reis neemt gaandeweg de vorm aan van een spirituele ontdekkingstocht voor de met geloofstwijfel worstelende Thien. Christenen mogen een minderheid vormen in Vietnam, overal waar Thien van zijn brommertje stapt, treft hij kruis- en Mariabeelden. Maar zijn pad naar zingeving is minder rechtlijnig dan dat van een vroegere geliefde die voor het leven in een kloosterschool heeft gekozen. Naar het einde toe raken realiteit en droom steeds inniger met elkaar verknoopt.

Traag
In de trailer zien we dat dit, zonder enige zweverigheid, slow cinema in zijn meest gedurfde, radicale vorm is.


Inside the Yellow Cocoon Shell is vanaf 15 augustus te zien in een filmhuis bij jou in de buurt.

NieuwsFilm

meest populair