Dit zijn de 8 'Alien'-films van goed naar slecht: ben jij het ermee eens?

Dit zijn de 8 'Alien'-films van goed naar slecht: ben jij het ermee eens?

Voordat 'Alien: Romulus' uitkomt, zijn hier de 8 'Alien'-films van goed naar slecht.

Het is nog een paar dagen wachten voordat de nieuwste Alien-film Alien: Romulus uitkomt. De eerste Alien-film kwam uit in 1979 en intussen zijn er heel wat vervolgen en prequels uitgekomen. Hier zijn de acht Alien-films van goed naar slecht. Ben jij het ermee eens?

De beste Alien-film is de tweede in de franchise, Aliens. Het kwam uit in 1986 en werd geschreven en geregisseerd door James Cameron. Het is het vervolg op Alien met Sigourney Weaver die haar rol als Ellen Ripley hernam, de enige overlevende van een buitenaardse aanval op haar schip. In Aliens stemt ze ermee in om terug te keren.

Alien en Prometheus
De eerste Alien-film uit 1979 volgt op de tweede plaats. Het begon allemaal met deze film, geregisseerd door Ridley Scott en geschreven door Dan O'Bannon. Het volgt de bemanning van het commerciële ruimtevaartuig Nostromo, die, na het ontdekken van een mysterieuze verlaten ruimteschip, tegenover een dodelijke en agressieve buitenaardse levensvorm komen te staan. Weaver speelt de hoofdrol van Ellen Ripley, een rol die iconisch zal worden.

Op de derde plaats hebben we Prometheus, het vijfde deel in de Alien-franchise en de eerste prequel, die uitkwam in 2012. Het is geproduceerd en geregisseerd door Scott en speelt zich 30 jaar voor Alien af. De film draait om de bemanning van het ruimteschip Prometheus, dat een sterrenkaart volgt die ontdekt is tussen de artefacten van verschillende oude aardse culturen. Op zoek naar de oorsprong van de mensheid, arriveert de bemanning op een verre wereld en ontdekt een bedreiging die de uitsterving van de menselijke soort zou kunnen veroorzaken.

Alien: Covenant en Alien Resurrection
De volgende film in de lijst is Alien: Covenant, het vervolg op Prometheus en het tweede deel in de Alien-prequelserie. Het is geregisseerd en geproduceerd door Scott en kwam uit in 2017. Michael Fassbender hernam zijn rol van Prometheus, met Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride en Demián Bichir die ook meespelen. De film volgt de bemanning van een kolonieschip dat landt op een niet-gekaarte planeet en een angstaanjagende ontdekking doet.


Daarop volgt op de vijfde plaats Alien Resurrection (1997), het derde en laatste vervolg op Alien. Het is geregisseerd door Jean-Pierre Jeunet, geschreven door Joss Whedon, en met Weaver en Winona Ryder in de hoofdrollen. De film speelt zich 200 jaar na de voorgaande film, Alien 3 (1992), af en was de laatste Alien-film met Weaver in de hoofdrol.

Alien 3 en Alien vs. Predator
Voor Alien Resurrection had je Alien 3, die op de zesde plaats staat. Alien 3 is de derde film in de Alien-franchise en het vervolg op Aliens. Het kwam uit in 1992 en is geregisseerd door David Fincher. Weaver speelt de hoofdrol, waarbij ze haar rol als Ellen Ripley opnieuw speelt. De film volgt Ripley en een Alien-organisme die de enige overlevenden zijn van het Colonial Marine ruimteschip Sulaco na een noodlanding op een planeet met een strafkolonie bevolkt door gewelddadige mannelijke gevangenen.


Naast de Alien-films, kwamen ook twee crossover-films met de Predator-franchise. Op de zevende plaats vinden we de eerste crossover-film Alien vs. Predator uit 2004. Het is geschreven en geregisseerd door Paul W. S. Anderson, met in de hoofdrollen Sanaa Lathan, Raoul Bova, Lance Henriksen, Ewen Bremner, Colin Salmon en Tommy Flanagan. De film brengt de gelijknamige wezens uit de Alien- en Predator-series samen, een concept dat zijn oorsprong vindt in een stripboek uit 1989, geschreven door Randy Stradley en Chris Warner.

Alien vs. Predator: Requiem
We eindigen deze lijst met de andere crossover-film Alien vs. Predator: Requiem (2007). De film is het regiedebuut van de broers Strause en is geschreven door Shane Salerno. Het is een direct vervolg op Alien vs. Predator (2004) met in de hoofdrollen Steven Pasquale, Reiko Aylesworth, John Ortiz, Johnny Lewis en Ariel Gade.


Nu is het afwachten wat de nieuwste Alien-film Alien: Romulus zal doen, die je vanaf 14 augustus kan zien in de bioscoop. De film is geregisseerd door Fede Álvarez en speelt zich af tussen de gebeurtenissen van Alien (1979) en Aliens (1986). Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux, Isabela Merced, Spike Fearn en Aileen Wu spelen de hoofdrollen in de film.

Kijken?
Wil je in afwachting van Alien: Romulus de Alien-films zien? Je kan ze alle acht bekijken op Disney+ en je kan ze ook allemaal huren en kopen op Pathé Thuis.

NieuwsFilm