Topregisseur David Lynch lijdt aan longemfyseem en kan geen films meer maken

Topregisseur David Lynch lijdt aan longemfyseem en kan geen films meer maken

David Lynch overweegt geen pensioen ondanks longemfyseem en blijft creatief actief vanuit huis.

Het ziet ernaar uit dat David Lynch zachtjes aan met pensioen moet. De 78-jarige topregisseur van Twin Peaks, Mulholland Drive en Inland Empire wil dat alleen niet overwegen, want dat is zo definitief.

David Lynch is ook muzikant en brengt nieuwe muziek uit. In gesprek met het magazine Sight and Sound zei hij: Ik lijd aan longemfyseem, omdat ik al zo lang rook. Ik ben aan huis gebonden of ik dat nu wel of niet wil. Ik kan niet weg vanwege Covid.

Ernstig ziek door roken
Hij vertelde verder over zijn beperkingen: Ziek worden is niet goed voor me. Ik kan alleen een klein stuk lopen, voordat ik geen zuurstof meer heb. Ik zou graag willen regisseren, maar dat moet dan op afstand als dat kan.

Toch zei hij ook: Ik hield van roken, maar dat raakte me. Het was deel van mijn kunstvorm; de tabak, de geur, het aansteken, het achterover leunen en roken en denken. Niets is zo mooi als dat.

Laat mensen denken
Zijn ernstige ziekte zet lezers bij World of Reel aan het denken. Sommigen meldden hier dat ze toch maar stoppen met roken en dat gaan volhouden. Teveel ouderen van die generatie zijn immers gebonden aan hun zuurstoftank.



David Lynch is te zien in The Fabelmans van Steven Spielberg. Steven vertelt over die casting in de YouTube-video van The Late Show with Stephen Colbert.

NieuwsFilm