Deze onbekende fantasyfilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

Deze onbekende fantasyfilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

Misschien wel Tim Burtons meest ondergewaardeerde film, maar wel een van zijn beste.

Het verfilmen van een geliefd boek of graphic novel kan verschillende uitkomsten hebben: zo kun je bijvoorbeeld het succes ervaren van de Lord of the Rings- of Harry Potter-verfilmingen, maar vaak gaat het compleet mis. Geslaagde boekverfilmingen verdienen daarom meer aandacht.

Onlangs legden we al de focus op adaptaties als The Killer, A Monster Calls en Beasts of No Nation. Vandaag zetten we de zwaar ondergewaardeerde fantasyfilm Big Fish van Tim Burton in het zonnetje.

Verhaal
Wanneer Edward Bloom (Albert Finney) ziek wordt, reist zijn zoon William (Billy Crudup) naar hem toe. William heeft een gespannen relatie met Edward omdat zijn vader altijd overdreven verhalen over zijn leven heeft verteld, en William denkt dat hij nooit echt de waarheid heeft verteld.

Zelfs op zijn sterfbed vertelt Edward fantastische anekdotes. Wanneer William, die journalist is, de verhalen van zijn vader begint te onderzoeken, begint hij de man en zijn voorliefde voor verhalen vertellen te begrijpen.

Verfilming
De film is gebaseerd de roman genaamd Big Fish: A Novel of Mythic Proportions van Daniel Wallace. Scenarioschrijver John August las een manuscript van de roman zes maanden voordat deze werd gepubliceerd en overtuigde Columbia Pictures ervan de rechten te verwerven.


Het was eerst de bedoeling dat Steven Spielberg de regie op zich zou nemen, maar hij was hier niet toe instaat wegens Catch Me If You Can. Uiteindelijk werd Tim Burton benaderd, en hij accepteerde met volle overgave. Na een aantal blockbusters, was Burton klaar voor een kleinschaliger project als Big Fish. Hij vond het het meest unieke verhaal dat hem sinds Beetlejuice werd aangeboden.

Beetlejuice Beetlejuice
Tim Burtons laatste films was Dumbo uit 2019. Hij regisseerde ook een aantal afleveringen van de Netflix-serie Wednesday geregisseerd. Over een paar maanden verschijnt eindelijk zijn nieuwste film in de bioscoop: Beetlejuice Beetlejuice.


De film speelt zich 36 jaar na het origineel af. Na een familietragedie keren drie generaties van de familie Deetz terug naar Winter River. Nog steeds geplaagd door Beetlejuice (Michael Keaton), wordt Lydia's (Winona Ryder) leven op zijn kop gezet wanneer haar tienerdochter, Astrid (Jenna Ortega), per ongeluk de poort naar het hiernamaals opent.

Waar te zien?
Benieuwd naar Big Fish? Je bekijkt deze film momenteel enkel op Pathé Thuis. De originele Beetlejuice is daar ook te vinden.

NieuwsFilm

meest populair