Deze ijzersterke oorlogsfilm moet je snel gaan zien: 'Jarhead'

Deze ijzersterke oorlogsfilm moet je snel gaan zien: 'Jarhead'

'Jarhead' is geregisseerd door Sam Mendes met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol.

Regisseur Sam Mendes maakte zijn regiedebuut met American Beauty (1999), waarmee hij de Oscar en Golden Globe Award voor Beste Regisseur won. Sindsdien regisseerde hij andere grote films zoals de James Bond-films Skyfall (2012) en Spectre (2015) en de oorlogsfilm 1917 (2019) waarvoor hij de BAFTA Award en Golden Globe Award voor Beste Regisseur ontving.

Voordat hij 1917 regisseerde, had Mendes al eens een oorlogsfilm geregisseerd met Jarhead uit 2005. Deze biografische oorlogsdramafilm is gebaseerd op de gelijknamige memoires uit 2003 van Anthony Swofford, waarin zijn militaire dienst bij het Amerikaanse Korpsmariniers tijdens de Perzische Golfoorlog wordt beschreven.

Verhaal
Jake Gyllenhaal speelt in Jarhead de hoofdrol als Swofford, met bijrollen van Jamie Foxx, Peter Sarsgaard en Lucas Black. De film volgt Anthony Swofford, die zich eind jaren '80 aanmeldt bij de mariniers. Hij treuzelt tijdens de basistraining, maar slaagt erin om als sluipschutter door te gaan.

De Golfoorlog breekt uit en zijn eenheid gaat naar Saoedi-Arabië, waar Swofford worstelt met verveling, een gevoel van isolatie en andere problemen thuis. Jarhead is een van de meest angstaanjagende oorlogsfilms en er is nauwelijks sprake van gevechten. In plaats daarvan worden de spanningen opgebouwd door trainingsscènes en het wachten op orders.

Vervolgen
Een groot deel van de dialogen in Jarhead is geïmproviseerd. Dit was een bewuste keuze van Mendes om wat organischer te werk te gaan na de gestileerde aanpak van Road to Perdition (2002). Jarhead kreeg gemengde recensies en stelde teleur aan de kassa, met een opbrengst van 97 miljoen dollar met een budget van 72 miljoen dollar.


De film, genoemd naar het militaire jargon onder Amerikaanse mariniers, leidde uiteindelijk tot een direct-to-video serie van drie vervolgfilms: Jarhead 2: Field of Fire (2014), Jarhead 3: The Siege (2016) en Jarhead: Law of Return (2019). In tegenstelling tot het origineel zijn alle drie de vervolgen volledig fictief en hebben geen verband met het origineel.

Kijken?
Wil je Jarhead zien? Je kan de film huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video. De drie vervolgen kan je ook huren en kopen op Prime Video.

NieuwsFilm