De productie van deze bizarre horrorfilm duurde 15 jaar, en waarschijnlijk ken je 'm niet eens

De productie van deze bizarre horrorfilm duurde 15 jaar, en waarschijnlijk ken je 'm niet eens

'The Evil Within' werd geschreven en geregisseerd door Andrew Getty.

Het kan soms lang duren om een film te maken, maar de productie van de horrorfilm The Evil Within was echt heel lang. Het duurde namelijk 15 jaar om de film af te krijgen. Het kwam uit in 2017 en werd geschreven en geregisseerd door Andrew Getty.

Het concept en de ontwikkeling van de film waren een persoonlijk project van Getty, die het grotendeels zelf financierde met een geschatte kostenpost tussen 4 en 6 miljoen dollar. De hoofdrollen in The Evil Within worden vertolkt door Sean Patrick Flanery en Frederick Koehler met ook Dina Meyer, Michael Berryman, Kim Darby, Francis Guinan, Brianna Brown, Tim Bagley en Matthew McGrory die meespelen in de film.

Verhaal
The Evil Within volgt de verstandelijk gehandicapte dertigjarige man Dennis (Koehler) en zijn oudere broer John (Flanery), die samenwonen. Wanneer John zijn kamer decoreert met een antieke spiegel, krijgt Dennis nachtmerries en ontdekt hij het kwaad in zijn spiegelbeeld.

Zijn weerspiegelde beeld dwingt hem mensen te vermoorden, waaronder zijn geliefde ijsverkoper Susan, en Dennis wordt een seriemoordenaar. Ondertussen besluit Johns vriendin Lydia bij John en Dennis in te trekken, zonder te weten van de dreiging van haar zwager.

Nachtmerries
The Evil Within werd geïnspireerd door de nachtmerries uit de jeugd van Getty. Volgens een post-productieproducent die aan de film had gewerkt en een vriend van Getty, Ryan Readenour: "Toen hij jong was, had hij deze echt krachtige, zieke, verdraaide dromen, en ze waren zo schokkend voor hem dat hij niet dacht dat ze van hem kwamen."


Getty bedacht het idee dat het een verhalenverteller zou kunnen zijn die deze dromen creëerde, en The Storyteller werd toen gebruikt als de eerste titel van de film. In een aanvullend interview op de dvd-release verklaarde Getty ook dat hij geïnspireerd was door de David Berkowitz Son of Sam-moorden, waarin Berkowitz zei dat hij werd opgedragen te doden door een demon in de gedaante van een pratende hond. Getty postuleerde: wat als er echt een demon was die de seriemoordenaar bevelen gaf?

Opnames
De opnames voor The Evil Within begonnen in 2002 en de film werd grotendeels gefilmd in Getty's eigen landhuis. Hij verbouwde ook een van de kamers in zijn landhuis tot een post-productiesuite. Getty maakte zijn eigen unieke camerarigs, bouwde dure sets en creëerde samen met zijn FX-team uitgebreide animatronische robots, waaronder een octopus die een drumstel kan bespelen.


De productie werd echter jarenlang regelmatig stilgelegd vanwege financieringsproblemen en conflicten met de cast, waaronder een rechtszaak van een studio-assistent. De cast en crew ondergingen ook een aantal veranderingen, en volgens Koehler waren alleen hij en Berryman in staat om deze veranderingen te doorstaan.

Productie
The Evil Within was de laatste film met McGrory, die in een ongecrediteerde cameo verscheen met beelden die waren opgenomen voor zijn overlijden in 2005. De gezondheidsproblemen van zowel McGrory als Berryman (die al enkele jaren ziek was) hadden de productie vertraagd en gescripte scènes moesten worden vervangen.


Getty bleef vele jaren na de opnames aan de film werken, waarbij hij zijn eigen speciale effecten creëerde en probeerde de film te perfectioneren. Hij stierf in 2015 voordat de film klaar was, waarbij de kleuring en montage nog niet waren voltooid. Producer Michael Luceri, die de film ook had gemonteerd, maakte het af. The Evil Within kwam uiteindelijk uit in 2017, 15 jaar na het begin van de opnames.

Gemengde recensies
The Evil Within ontving gemengde recensies van critici, die de dialogen van de film bekritiseerden, maar tegelijkertijd de vreemdheid en Getty's toewijding aan het materiaal prezen. Maar op Rotten Tomatoes heeft de film wel een perfecte score van 100% van de critici. Het publiek was minder positief met een score van 54%.


De critici schreven onder andere dit over de film: "Het fantasierijke landschap van de film vergeeft zijn gebreken, omdat eventuele tekortkomingen in het scenario of de regie bijdragen aan het gevoel dat de dingen niet zijn zoals ze zouden moeten zijn."

Kijken?
Wil je The Evil Within zien? De film is op dit moment niet beschikbaar om te streamen in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

NieuwsFilm