Bizar Iraans drama 'Critical Zone' naar de Nederlandse bioscopen

Bizar Iraans drama 'Critical Zone' naar de Nederlandse bioscopen

Een drugsdealer die door de onderwereld van Teheran rijdt terwijl zijn hond alleen thuis is.

Vorig jaar won de Iraanse film Critical Zone het Gouden Luipaard op het Filmfestival van Locarno. Ali Ahmadzadeh, die de film schreef en regisseerde, kon echter niet naar Zwitserland om de prijs in ontvangst te nemen; de Iraanse autoriteiten stonden hem niet toe zijn thuisland te verlaten.

Na een lange wereldtour op diverse festivals waar Ahmadzadeh gelukkig wél aanwezig kon zijn, is Critical Zone nu ook in de Nederlandse filmhuizen te zien. Het is zowel qua verhaal als qua productie een bijzondere en zeer belangrijke film.

Plot
De goedhartige Amir leidt een eenzaam bestaan. Met zijn enige gezelschap, zijn hond, rijdt hij 's nachts door Teheran om drugs te verkopen. Onderweg biedt Amir een helpende hand, luisterend oor en troostende schouder en ontfermt zich als een moderne profeet over verloren zielen.

In het verlangen van zijn klanten naar de drugsroes weerklinkt wanhoop en woede. Doelloos rijdt Amir door de straten van een stad zonder toekomst, waarbij zijn GPS als gids fungeert. Moet hij die plek ontvluchten of zit er nog een sprankje verzet in hem?

Mysterieus
In de trailer zien we dat dit een een fascinerende en bedwelmende reis door Teheran gaat worden.


Critical Zone is vanaf 1 augustus te zien in een filmhuis bij jou in de buurt.

NieuwsFilm