Scifi-film van Steven Spielberg komt tot leven in België: AI moet Politie helpen misdaad te voorspellen

Scifi-film van Steven Spielberg komt tot leven in België: AI moet Politie helpen misdaad te voorspellen

Minority Report met Tom Cruise lijkt een soort van werkelijkheid te worden.

Meerdere scifi-films hebben al een toekomst geschetst waarin er geen of nauwelijks misdaad plaatsvindt. Minority Report van Steven Spielberg is zo'n film. In deze scifi-topper worden misdaden voorspeld en voorkomen voordat ze plaatsvinden.

In het echte leven zal dat niet snel gebeuren, maar misschien kan AI ons daar een handje bij helpen. Wetenschappers van de Universiteit Gent gaan nu de criminaliteitscijfers van negentien Vlaamse politiezones analyseren met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit meldt VRT.

Privacy
De onderzoekers hopen patronen te ontdekken waarmee misdaden voorspeld kunnen worden. In dit geval gaat het niet om personen, maar om de locatie en het tijdstip van de misdaden.

"We focussen op tijdstippen en locaties, mét het respect voor de privacy en de mensenrechten. Dat staat centraal in ons onderzoek," aldus criminoloog Wim Hardyns van de Universiteit Gent.

Regen
"In gebieden met weinig straatverlichting is de kans op woninginbraken groter. De aanwezigheid van vluchtwegen speelt een grote rol. En ook het weer is belangrijk; ook criminelen blijven liever thuis als het regent," voegde Hardyns toe.


Mocht het onderzoek een succes zijn, dan kunnen ook andere landen er gebruik van gaan maken. Of dit leidt tot misdaadvrije straten valt te betwijfelen, maar wie weet wordt de misdaad net zo ver teruggedrongen als in de film met Tom Cruise.

Streamen
Wil je Minority Report graag streamen? Je vindt de film nu op Pathé Thuis.

Ook interessant
De film 'Her' is realiteit geworden: OpenAI presenteert het nieuwste AI-model GPT-4o
OpenAI heeft via een livestream op YouTube hun nieuwste AI-model gepresenteerd: GPT-4o. Het lijkt erop dat de... [Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair