Filmfestival van Venetië maakt line-up bekend: nieuwe 'Joker' en film van Nederlandse maker

Filmfestival van Venetië maakt line-up bekend: nieuwe 'Joker' en film van Nederlandse maker

Opnieuw een flinke rits sterren reizen af naar de Italiaanse gondelstad

Het is weer ouderwets genieten dit fall festival. Tenminste: als je liefhebber bent van films - en laten we niet moeilijk doen: dat zijn we hier allemaal. De gigantische line-up van het festival werd vorig jaar geteisterd door de SAG-AFTRA staking, maar is dit jaar weer compleet.

De meest aansprekende naam zal voor het grote publiek hoogstwaarschijnlijk Todd Phillips' langverwachte vervolg Joker: Folie à Deux zijn. Zijn voorganger won in 2019 de Gouden Leeuw op het festival en stoomde uiteindelijk door naar elf Oscarnominaties en een miljard dollar in de wereldwijde box office.



Spaans(talig)e glorie
Ook regisseur Pedro Almodóvar keert terug op de plek waar hij wel eens een (honorary) Gouden Leeuw won. Hij doet dit voor het eerst met een Engelstalige lange film getiteld The Room Next Door, waarin de hoofdrollen worden gespeeld door Tilda Swinton en Julianne Moore.

Nog meer gouden Spaanstalig talent: de Chileense regisseur Pablo Larraín verschijnt met zijn nieuwe biopic ten tonele. Na films over de 'powervrouwen' Jackie Kennedy en Diana Spencer - die overigens ook in competitie hun première beleefden - is het nu de beurt aan eentje over Maria Callas met de toepasselijke naam Maria. Daarbij komt ook de terugkeer van Angelina Jolie, die Callas zal spelen. Haar laatste film op het festival dateert al van twintig jaar geleden.

Halina Reijn dingt ook mee
Dit jaar is in de competitie een film te zien van een Nederlandse maker. Het gaat om de film Babygirl van Halina Reijn. De thriller met in de hoofdrollen Nicole Kidman en Harris Dickinson (The Iron Claw) gaat ook op voor de Gouden Leeuw.



Het "thuisvoordeel" zal ongetwijfeld voor Luca Guadagnino zijn. Hij staat bekend als regelmatig "bezoeker" van het festival, ondanks dat zijn film Challengers vorig jaar op het laatste moment werd weggekaapt als opener van het festival. Met Queer, waarin Daniel Craig een hoofdrol heeft, zal hij opnieuw willen shinen op het grote podium.

'Beetlejuice' opent het festival
Venezia 81 vindt plaats tussen 28 augustus en 7 september 2024. Het festival opent met een ander langverwacht vervolg: Beetlejuice Beetlejuice van regisseur Tim Burton. De inmiddels 86-jarige Pupi Avati sluit met zijn nieuwe film L'Orto Americano het festival.



NieuwsFilm

meest populair