George Lucas vond deze kritiek over 'Star Wars' echt "compleet absurd"

George Lucas vond deze kritiek over 'Star Wars' echt "compleet absurd"

Star Wars groeide uit tot een populaire filmreeks, maar kreeg kritiek op een bepaald personage

Wat ooit in 1977 begon met een science-fiction film groeide in de afgelopen 50 jaar uit tot één van de meest populaire filmreeksen aller tijden. Toch heeft het Star Wars-universum en diens bedenker, George Lucas aardig wat kritiek te verduren gekregen

In 1977 kreeg Star Wars: Episode IV - A New Hope een release. De film van George Lucas werd enorm succesvol onthaald en al snel volgde er twee vervolgfilms. In de jaren negentig besloot Lucas de saga nieuw leven in te blazen, maar dit kwam niet zonder kritiek.

Phantom Menace
De zogeheten 'prequel films' van het Star Wars universum zagen het licht met de release van Star Wars: Episode I - The Phantom Menace. Gezien het succes van de originele trilogie waren de verwachtingen hooggespannen.

In plaats van bejubeld onthaald te worden, kreeg George Lucas de volle laag van zowel filmcritici als fans van de Star Wars-franchise. Het grote publiek had vooral veel moeite met een personage, tot groot onbegrip van Lucas.

Jar Jar Binks
Het personage van Jar Jar Binks is door de jaren heen uitgegroeid als een ware 'internet meme', maar op het moment van release van The Phantom Menace was de frustratie van de fans omtrent het personage immens.



George Lucas kreeg het verwijt dat het een speelgoedachtig personage was en werd zelfs een "racistisch stereotype" genoemd. In een interview met Newsnight uitte George Lucas zijn onvrede over de kritiek op het door hem gecreëerde personage.

Absurd
Volgens Lucas is het "compleet absurd" om überhaupt te denken dat Jar Jar Binks iets met stereotypen te maken heeft. Over het verwijt dat het een persiflage van het Caraïbische volk zou zijn zegt Lucas: "Hoe kan je van een oranje zoogdier zeggen dat hij Jamaicaans is?".



Volgens Lucas houden de Star Wars fans überhaupt niet van humoristische elementen in de ruimtefilms. Hij vergelijkt de haat op Jar Jar met de haat op de Ewoks uit Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi.

Mocht je The Phantom Menace weer willen zien, dan kan je de film nu bekijken via Disney+.

NieuwsFilm

meest populair