Intens rechtbankdrama vanaf deze week nieuw in het filmhuis

Intens rechtbankdrama vanaf deze week nieuw in het filmhuis

Strakke verfilming van de geruchtmakende rechtszaak rond de Franse revolutionair en crimineel Pierre Goldman uit 1976 kaart meer aan dan de schuldvraag alleen.

Le procés Goldman van Cédric Kahn was de openingsfilm van de sectie Quinzaine des Cinéastes op het Filmfestival van Cannes vorig jaar. De film kreeg diverse nominaties en prijzen, vooral voor hoofdrolspeler Arieh Worthalter.

Kahn weet met zijn nieuwe film een onopvallende, maar met vaste hand gevoerde regie te realiseren; iets wat er in de rechtbank zelf destijds ontbrak.

Plot
Eén van de geruchtmakendste rechtszaken uit de recente Franse geschiedenis vond plaats in 1976. In de beklaagdenbank stond dertiger Pierre Goldman, zoon van Joodse verzetsstrijders, revolutionair en crimineel. Na een jaar te hebben meegevochten met Venezolaanse rebellen, keerde Goldman platzak terug in Parijs, waar hij met roofovervallen het hoofd boven water probeerde te houden.

Hij werd opgepakt, verdween voor meerdere jaren achter de tralies, maar gaat in beroep tegen de verdenking van een tweevoudige moord. Goldman, inmiddels de lieveling van links Frankrijk - filosoof Régis Debray en actrice Simone Signoret steunden hem openlijk - ontkende hardnekkig schuld.

Vooroordelen
In de trailer zien we dat dit een intense, rumoerige rechtbankfilm is, waarbij de schuldvraag al snel wordt overschaduwd door complexere thematiek als Joodse identiteit en racisme.


Le procès Goldman is vanaf 25 juli te zien in een filmhuis bij jou in de buurt.

NieuwsFilm

meest populair