Rampenfilm 'Twisters' werd voor een absurd hoog bedrag gemaakt: waarom?

Rampenfilm 'Twisters' werd voor een absurd hoog bedrag gemaakt: waarom?

De nieuwe tornadofilm moet meer opbrengen dan het origineel uit 1996.

De grote Hollywood-blockbusters kosten al snel $100 tot 200 miljoen om te maken. Sinds deze week draait Twisters in de wereldwijde bioscoopzalen en die film kostte $200 miljoen om te maken. Dat is vergelijkbaar met een film van Marvel of Star Wars, en gevoelsmatig wat hoog.

De enorme productiebudgetten zorgen ervoor dat de films wereldwijd minimaal het dubbele of driedubbele moeten ophalen om financieel succesvol te zijn. Van de opbrengst keert iets meer dan de helft terug naar de investeerders en naast het productiebudget zijn er ook nog forse kosten voor de distributie en de promotie.

Twisters
Dat Twisters een degelijk hoog budget krijgt heeft ongetwijfeld te maken met het succes van de originele film Twister uit 1996 van Jan de Bont. Die film haalde bijna $500 miljoen binnen. Daarnaast doen rampenfilms het vaak goed in de bioscopen.

Het grootste gedeelte van het budget zit vermoedelijk in de opnames op locatie en de sets en het maken van de visuele effecten van de tornado's en stormen en de gevolgen daarvan. Hoofdrolspelers Daisy Edgar-Jones en Glen Powell zullen nog geen salaris ontvangen als sterren als Margot Robbie en Dwayne Johnson.

Verwachtingen
Het is duidelijk dat Twisters minimaal $500 miljoen moet ophalen. Aankomende dagen zien we of de score behaald kan worden. In de States wordt een Box Office-start van $50 miljoen verwacht.


Een film als Godzilla x Kong: The New Empire die het erg goed heeft gedaan startte met $80 miljoen in Noord-Amerika en staat nu op $567 miljoen wereldwijd. Het valt dus te betwijfelen of de $500 miljoen gehaald wordt door Twisters.

Ontvangst
Met een Tomatometer-score van 78 procent staat de film er op Rotten Tomatoes in ieder geval goed op. Het IMDb-cijfer staat voorlopig op een 7,1.

Ook interessant
'Twisters': de storm laait na achtentwintig jaar weer in alle hevigheid op
Eindhovenaar Jan de Bont schopte het eerst tot vooraanstaand cameraman in Hollywood, totdat hij als regisseur aan de slag ging. Zijn debuut was actiethriller Speed en vestigde in een klap de naam van De Bont als regisseur. Ook zijn tweede speelfilm was.. [Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair