Debuut van schrijver van 'Home Alone' was grote flop: 0% op Rotten Tomatoes

Debuut van schrijver van 'Home Alone' was grote flop: 0% op Rotten Tomatoes

John Hughes regisseerde al klassiekers als 'The Breakfast Club' en schreef onder andere 'Home Alone', maar zijn debuut 'National Lampoon's Class Reunion' was een grote flop.

In een carrière die bijna vier decennia omvatte, staat John Hughes bekend om het schrijven, regisseren en produceren van enkele van de meest commercieel en kritisch succesvolle komediefilms, zoals Beethoven, Home Alone en Ferris Bueller's Day Off.

Maar net als de meeste regisseurs en scenarioschrijvers leverde Hughes niet de ene hit na de andere. Terwijl sommige van zijn films, zoals The Breakfast Club, ongelooflijke hoogtepunten beleefden, slaagden andere, zoals Dutch, er niet in om een blijvende indruk achter te laten. Ook zijn eerste film worstelde om indruk te maken op kijkers en critici, ondanks dat het deel uitmaakte van een gerenommeerde komediefilmfranchise.

Debuut
Het debuut van Hughes als schrijver was National Lampoon's Class Reunion uit 1982. Deze film werd geproduceerd door National Lampoon als de derde film van het tijdschrift, waarvoor Hughes schreef sinds de jaren 1970.

In de film komt de afstudeerklas van 1972 van een middelbare school samen voor hun reünie. Ze zijn zich er niet van bewust dat er onder de gasten een ontsnapte psychiatrische patiënt is, die wraak wil nemen voor een tien jaar oude sadistische grap die zijn leven en zijn geestelijke gezondheid heeft verwoest. Na verschillende doden tijdens de reünie bundelen de overlevende alumni hun krachten om te ontdekken wie hun geheime vijand is.

Negatieve recensies
De meeste critici waren het erover eens dat hoewel National Lampoon's Class Reunion enkele lachwekkende grappen bevatte, geen van deze grappen memorabel genoeg was om de film als een fatsoenlijke komedie te kwalificeren.


De gerenommeerde filmrecensent Roger Ebert merkte zelfs op dat de film een eerlijke hoeveelheid "vreemde personages, grappige namen, bizarre situaties, leuke oneliners en getalenteerde acteurs" had, maar geen van deze gimmicks droeg bij aan het samenkomen van de film als een komedie.

Inconsistente verhaallijn
Een andere veelgehoorde klacht over de film, zowel van kijkers als critici, was de inconsistente verhaallijn. National Lampoon's Class Reunion probeert ambitieus vele tienersexkomedies en slashers te parodiëren, maar lijkt te onsamenhangend over wat het wil bereiken en welke reacties het van het publiek verwacht.


Aangezien Hughes zich nog in de vroege jaren van zijn schrijverscarrière bevond toen hij National Lampoon's Class Reunion schreef, is het begrijpelijk waarom de film meer experimenteel en variabel lijkt in zijn komische toon, in plaats van gepolijst en samenhangend.

Hoge verwachtingen
National Lampoon's Class Reunion kreeg ook te maken met de hoge verwachtingen van kijkers en critici vanwege het succes van de filmfranchise na Animal House (1978). Geregisseerd door John Landis en geschreven door Harold Ramis, Douglas Kenney en Chris Miller, wordt Animal House nog steeds beschouwd als een van de beste komediefilms. Het werd toen een van de meest winstgevende komediefilms van zijn tijd.


Gezien de culturele impact die National Lampoon's Animal House heeft achtergelaten, stond Class Reunion duidelijk onder enorme druk om net zo goed, zo niet beter, te zijn dan zijn voorganger. Helaas kwam Class Reunion over als een middelmatige komediefilm, waardoor het als een bleke opvolger van Animal House leek. Class Reunion eindigde als een flop en heeft nu nog steeds een score van 0% op Rotten Tomatoes.

Kijken?
National Lampoon's Class Reunion is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

NieuwsFilm