'Eureka': deze trippy arthouse-titel moet je nu in de bios zien

'Eureka': deze trippy arthouse-titel moet je nu in de bios zien

De inheemse bewoners van een Braziliaans regenwoud zijn al niet veel beter af dan die van een native-American reservaat, in deze magisch-realistische film met een glansrol voor een ooievaar.

De Argentijn Lisandro Alonso schept zijn eigen magisch-realistische werkelijkheid in de gloednieuwe bioscoopfilm Eureka.

Sinds zijn debuut is Alonso uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de nieuwe Argentijnse cinema. Eureka is zijn zesde (nauwelijks te classificeren) film. Alonso combineert zijn unieke visie met poëzie en filosofie in een film waarin niet-professionele acteurs optreden naast beroemdheden als Viggo Mortensen, Chiara Mastroianni en Maria de Medeiros.

Verhaal
Een archetypische cowboy sjokt een archetypisch western stadje binnen op een archetypische wraakmissie. Wacht, het is 'maar' een film in de film die de kijker vervolgens naar een hedendaags Native-American reservaat transporteert waar de inheemse politieagente Aliana met de uitwassen (geweld, openbaar dronkenschap) van de uitzichtloze armoede wordt geconfronteerd.

Aliana's nichtje Sadie ziet maar één uitweg uit de misère: een toverdrankje van haar grootvader dat nieuwe dimensies opent. Waarna de handeling zich verplaatst naar het Braziliaanse regenwoud anno 1974, waar de bevolking het al niet veel beter vergaat dan in de VS, in welk tijdperk ook.

Betekenis?
In de trailer zien we dat Eureka een dromerig meanderende bespiegeling is over de 'ander' die zich in het beste geval tegen onwetendheid en in het slechtste tegen vijandigheid moet verweren.


Eureka is vanaf 18 juli te zien in een filmhuis bij jou in de buurt.

NieuwsFilm

meest populair