Deze 'Harry Potter'-acteur speelde in twee miljardenfranchises, maar waarschijnlijk herken je hem niet eens

Deze 'Harry Potter'-acteur speelde in twee miljardenfranchises, maar waarschijnlijk herken je hem niet eens

Warwick Davis was niet enkel te zien in de 'Harry Potter'-films, maar speelde ook mee in de 'Star Wars'-franchise.

Warwick Davis is al actief als acteur sinds hij elf jaar oud was. Hij is een van de meest winstgevende bijrolacteurs aller tijden en heeft de hoogste gemiddelde brutowinst van alle tijden. Maar waarschijnlijk herken je hem niet onmiddellijk wanneer je hem ziet in de grootste franchises waarin hij speelde.

Davis heeft in zijn carrière al in heel wat films en series gespeeld, vooral in rollen waarin hij zijn kleine gestalte kon gebruiken. Zo was hij te zien in onder andere de Leprechaun-filmreeks (1993-2003). Hij speelde uiteindelijk in twee grote franchises die miljarden hebben opgebracht: Harry Potter en Star Wars.

Wicket de Ewok
Davis heeft sinds zijn elfde de rol van Wicket de Ewok in de Star Wars-franchise gespeeld. Davis werd oorspronkelijk gecast als een extra Ewok, maar toen Kenny Baker, die oorspronkelijk Wicket zou spelen, ziek werd, koos George Lucas Davis als de nieuwe Wicket nadat hij had gezien hoe hij zich gedroeg als een Ewok.

Davis baseerde zijn Ewok-bewegingen op zijn hond, die zijn hoofd van de ene naar de andere kant kantelde telkens wanneer hij iets vreemds zag. Je kan Davis als Wicket zien in Return of the Jedi (1983) en The Rise of Skywalker (2019), waarin hij kort te zien is als Wicket. Hij verscheen in de rol samen met zijn zoon Harrison, die ook een cameo maakte als Wickets zoon Pommet. Daarnaast speelde hij Wicket in de twee televisiefilms The Ewok Adventure (1984) en Ewoks: The Battle for Endor (1985).

Andere rollen in Star Wars
In de Star Wars-franchise speelde Davis vooral de rol van Wicket de Ewok, maar hij was ook te zien in andere rollen. Zo speelde hij vier rollen in The Phantom Menace: Weazel, een gokker die naast Watto zit bij de Podrace; Wald, Anakin's Rodiaanse vriend; Yoda in enkele scènes waarin Yoda lopend te zien is; en tot slot een extra die door de straten van de stad Mos Espa loopt.


Davis verscheen ook in The Force Awakens (2015) als Wollivan en in Rogue One: A Star Wars Story (2016) als de rebellenstrijder Weeteef Cyubee. In 2017 verscheen Davis als Kedpin Shoklop en Wodibin, een buitenaardse gokker, in Star Wars: The Last Jedi, en hij verscheen in Solo: A Star Wars Story (2018), waarin hij zijn rol hernam van Weazel uit The Phantom Menace. Davis was te zien in elke Star Wars-film die meer dan 1 miljard dollar opbracht.

Harry Potter
Naast zijn rollen in de Star Wars-franchise, speelde Davis ook in de Harry Potter-films. En hij had in die films niet één maar twee rollen. Zo speelde hij de rol van Professor Filius Flitwick en was hij ook te zien als Goblin Griphook in Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 en Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2. Deze rol werd eerder gespeeld door Verne Troyer.


Hoewel de Harry Potter-films een groot succes waren, bereikte slechts één Harry Potter-film een bedrag van 1 miljard dollar toen het uitkwam in de bioscoop en dat is The Deathly Hallows Part 2. Deze laatste film uit de reeks bracht meer dan 1,3 miljard dollar op. De eerste film, Harry Potter and the Philosopher's Stone, bracht tijdens de oorspronkelijke run wereldwijd 974 miljoen dollar op aan de kassa, en meer dan 1 miljard dollar met latere heruitgaven. De rest van de Harry Potter-films raakten net niet aan de 1 miljard dollar.

Kijken?
Davis speelde dus een bijrol, of beter gezegd bijrollen, in twee franchises die meer dan een miljard dollar hebben opgebracht. Beide franchises kan je ook zien. De Star Wars-films kan je bekijken op Disney+ en de Harry Potter-films kan je bekijken op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair