Roofoverval in Parijs in gloednieuwe actiefilm 'Le gang des Bois du Temple'

Roofoverval in Parijs in gloednieuwe actiefilm 'Le gang des Bois du Temple'

Een roofoverval in de periferie van Parijs leidt tot een tragedie, in een film waarin de realiteit hard afrekent met de droom van een beter bestaan.

Voor zijn film Le gang des Bois du Temple over een bende overvallers uit de banlieue die boven zijn macht reikt, liet regisseur Rabah Ameur-Zaïmeche zich inspireren door klassieke genres als de heist-film, wraakfilm en sociaal-realistisch drama. Met de nadruk op dat laatste.

Deze onconventionele genrefilm was een verrassende titel op het Filmfestival van Berlijn vorig jaar en werd nummer negen op de fameuze Cahiers du Cinéma-lijst van beste films van 2023.

Plot
Ze groeiden samen op, de vrienden uit een grauwe Parijse voorstad. De een heeft al een gezin, de ander staat op het punt om te trouwen. Mannen aan de onderkant van de samenleving die in één klap rijk hopen te worden. Het doelwit is een auto die een fortuin vervoert. De overval slaagt, maar de eigenaar van de buit, een Arabische prins, laat het er niet bij zitten en stuurt zijn beulen op de gang af. De van oorsprong Algerijnse Ameur-Zaïmeche, zelf opgegroeid in een Parijse banlieue, laat er geen twijfel over bestaan bij welke van de twee partijen zijn sympathie ligt.

Huisvader Bébé en zijn kornuiten zijn eerder jongens die het kattenkwaad niet zijn verleerd dan doorgewinterde misdadigers. Terwijl ze duiven voeren, bespreken ze opgewonden hun toekomstplannen. Bij een eettentje langs de weg ruimen ze keurig hun stoelen op. En respect is er voor buurman en ex-militair Pons, die onlangs zijn moeder heeft verloren en zich noodgedwongen in de ongelijke strijd mengt.

Opbouw
In de trailer zien we dat deze zo 'zorgeloos' begonnen heist-film zich gaandeweg zal ontpoppen als een grimmige reflectie op een maatschappij waarin de macht van het kapitaal zich genadeloos laat gelden.


Le gang des Bois du Temple is vanaf 11 juli te zien in de bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair