'Alien' was bijna het einde van de franchise door een alternatief einde

'Alien' was bijna het einde van de franchise door een alternatief einde

'Alien' had oorspronkelijk een ander einde dat de franchise zou hebben beëindigd voordat het begon.

De Alien-franchise bestaat intussen uit heel wat films, maar het begon allemaal in 1979 met de originele film Alien. Het werd geregisseerd door Ridley Scott met Sigourney Weaver in de hoofdrol als Ellen Ripley. Maar deze eerste Alien-film had oorspronkelijk een alternatief einde dat ook het einde van de franchise had kunnen zijn. Let op SPOILERS!

Alien bestaat uit een geweldige cast. Zo heb je naast Weaver ook Tom Skerritt, John Hurt en Ian Holm die meespelen in de film. Voor Weaver was Alien haar grote doorbraak. Daarvoor had ze alleen maar kleine rollen gespeeld.

Ellen Ripley
Weaver's personage in Alien, Ellen Ripley, werd een zeer geliefd personage en wordt beschouwd als een van de beste filmhelden. Maar haar status als cinematische icoon was bijna nooit werkelijkheid geworden als Scotts oorspronkelijke idee als einde zou gebruikt zijn.

Aan het einde van de film zoals we die nu kennen, is Ripley de enige overlevende, samen met de kat van het schip, Jones. Ripley zorgt ervoor dat het schip, genaamd Nostromo, ontploft en ontsnapt naar een kleinere shuttle. De Nostromo ontploft en het buitenaardse wezen is dood. Film voorbij, of zo lijkt het.

Einde
Terwijl Ripley zich klaarmaakt om in hyperslaap te gaan voor de reis terug naar de aarde, merkt ze dat het wezen zich aan boord van haar shuttle heeft verstopt. Ze moet opnieuw vechten. Ripley slaagt erin een luchtsluis open te krijgen en het beest wordt eruit gezogen, terwijl Ripley het in de borst schiet met een harpoen en het vervolgens verhit met de motoren van de shuttle.


Het buitenaardse wezen is deze keer echt dood, maar als Scott echter het einde had gekregen dat hij wilde, zou ze het niet gehaald hebben naar het vervolg Aliens. In een interview met Entertainment Weekly in 2017 sprak Scott over zijn oorspronkelijk idee voor het einde van Alien dat nooit gefilmd werd. Hij vond dat het idee van de Nostromo die opblaast en Ripley die in de shuttle stapt een vlak einde was.

Oorspronkelijk einde
In plaats daarvan, als Ripley het buitenaardse wezen aan boord ontdekte en de knoppen om de luchtsluis te openen indrukte, zou wat er daarna gebeurde de filmgeschiedenis hebben veranderd. Met het buitenaardse wezen dat zich aan de deur vasthoudt, zei Scott: "Ze harpoent het, maar het maakt geen verschil. Het komt naar voren en het slaat door haar masker en trekt haar hoofd eraf."


Vervolgens zou Scott de hand van het buitenaardse wezen hebben getoond dat naar de bedieningsknoppen reikt, en perfect de stem van Skerritt imiterend, zou zeggen: "Ik meld af." Scott stelde dit telefonisch voor aan de studio en zei dat hij de spanning voelde. "De eerste executives arriveerden binnen 14 uur van Fox, dreigend om me ter plekke te ontslaan, dus hebben we dat niet gedaan." Scott zei dat het een zeer Alfred Hitchcock-achtig einde zou zijn geweest, maar dat de beslissing om Ripley in leven te houden een goede was.

Aliens
Het is des te belangrijker dat Ellen Ripley overleefde vanwege de vervolgen die de studio in gedachten had. In 1986 nam James Cameron de regie over met het vervolg Aliens, een film die nog groter en beter was dan de eerste en waarin Weaver haar rol als Ripley kon hernemen. Ze speelde daarna in nog twee andere vervolgen, Alien 3 en Alien: Resurrection.


Na Alien: Resurrection was Ripley niet meer te zien. Hoewel Weaver hoopte om terug te keren als Ripley voor nog een vervolg, geregisseerd door Neill Blomkamp, gaf ze die hoop op toen dat project werd geannuleerd. Weaver vertelde eerder dit jaar aan dat ze klaar was met het spelen van Ripley.

Andere vervolgen
Dat betekent echter niet dat fans klaar zijn met de xenomorfen. Er was de veelverwachte Alien vs. Predator, Alien vs. Predator: Requiem en daarna de schokkende terugkeer van Scott in de regisseursstoel voor Prometheus en Alien: Covenant.


Deze zomer komt dan de volgende Alien-film, Alien: Romulus, geregisseerd door Fede Álvarez. Hoewel fans enthousiast zijn om te zien waar de franchise nu naartoe gaat, zal het nooit meer hetzelfde zijn zonder Ellen Ripley.

Kijken?
Wil je Weaver als Ripley in Alien zien? Je kan de film bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair