Deze zenuwslopende thriller uit 1999 laat je doordraaien door angstaanjagende complottheorie

Deze zenuwslopende thriller uit 1999 laat je doordraaien door angstaanjagende complottheorie

'Arlington Road' is een spannende thrillerfilm met Jeff Bridges in de hoofdrol.

Zin in een spannende avond? Dan moet je de thrillerfilm Arlington Road kijken. De film uit 1999 werd geregisseerd door Mark Pellington met Ehren Kruger die het scenario schreef.

Arlington Road is sterk geïnspireerd door de groeiende bezorgdheid in de jaren '90 over de rechtse militiabeweging Ruby Ridge, de belegering van Waco en de bomaanslag in Oklahoma City. Jeff Bridges speelt de hoofdrol in de film naast Tim Robbins, Joan Cusack en Hope Davis.

Verhaal
Arlington Road volgt Michael Faraday (Bridges), een professor geschiedenis, gespecialiseerd in het onderzoek naar de strijd tegen terrorisme in de VS. Na de tragische dood van zijn vrouw Leah, een voormalige FBI-agente die om het leven kwam bij een actie, probeert Michael zijn leven en dat van zijn zoontje Grant weer op de rails te zetten.

Michael ontmoet op een dag zijn nieuwe buren, Oliver (Robbins) en Cheryl Lang (Cusack), waarmee hij vrienden wordt. Echter, naarmate Michael meer tijd doorbrengt met de Langs, merkt hij tegenstrijdigheden in hun verhalen op en begint hij te vermoeden dat ze niet zijn wie ze lijken te zijn. Michael vermoedt dat zijn nieuwe buren betrokken zijn bij terrorisme en hij raakt geobsedeerd door het ontmaskeren van hun terroristische complot.

Scenario
Het scenario voor Arlington Road werd ontdekt toen het de Nicholl Fellowship Screenwriting-competitie van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences won in 1996. Het is pas de zesde winnaar van de competitie die daadwerkelijk is geproduceerd.


Arlington Road bracht toen wereldwijd 41 miljoen dollar op met een budget van 31 miljoen dollar. De film ontving gemengde recensies, waarbij de kritische consensus op Rotten Tomatoes luidt: "Een spannende thriller geleid door sterke castprestaties, opgebouwd rond een enigszins onwaarschijnlijk verhaal."

Televisie-adaptatie
In april 2021 werd aangekondigd dat er een televisieserie-aanpassing van de film in ontwikkeling was bij Paramount+. Het project is een coproductie tussen CBS Studios en Village Roadshow Television, waarbij Pellington en Seth Fisher als uitvoerende producenten optreden. Voorlopig is er nog niets anders bekend over de serie. Het is dus afwachten wat het wordt.


Arlington Road is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan de film wel kopen op dvd of blu-ray.

NieuwsFilm

meest populair