Leonardo DiCaprio moest het bijna doen met Gwyneth Paltrow in zijn bekendste Hollywoodfilm

Leonardo DiCaprio moest het bijna doen met Gwyneth Paltrow in zijn bekendste Hollywoodfilm

Niet Kate Winslet, maar wel Gwyneth Paltrow had bijna de rol van Rose gespeeld in 'Titanic'.

Het is onmogelijk om iemand anders voor te stellen als Jack en Rose in Titanic. Leonardo DiCaprio en Kate Winslet zijn grote sterren geworden door hun rol in Titanic, maar er was een kans dat DiCaprio niet naast Winslet zou spelen in de film, maar wel naast Gwyneth Paltrow.

Titanic werd geschreven en geregisseerd door James Cameron en gaat over de twee geliefden Rose DeWitt Bukater en Jack Dawson, die elkaar ontmoeten tijdens de fatale overtocht van de RMS Titanic in 1912. Naast DiCaprio en Winslet spelen ook Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher, Bernard Hill, Jonathan Hyde, Danny Nucci, David Warner en Bill Paxton mee in de film.

Fascinatie voor scheepswrakken
Camerons inspiratie voor de film kwam voort uit zijn fascinatie voor scheepswrakken. Hij vond dat een liefdesverhaal, vermengd met menselijk verlies, essentieel zou zijn om de emotionele impact van de ramp over te brengen.

Hoewel de hoofdpersonages wel fictief zijn, zijn veel andere elementen in Titanic niet verzonnen. Het schip is een grotendeels waarheidsgetrouwe nabootsing en ook veel van de overige personages en gebeurtenissen zijn gebaseerd op de werkelijkheid.

In de running
De blockbuster uit 1997 maakte van Winslet een superster, maar ze was niet de enige actrice die kans maakte. Zo kwam Paltrow dicht in de buurt van de rol van Rose, de deftige passagier die verliefd werd op DiCaprio's charmante Jack tijdens de noodlottige reis.


"Ik weet dat het verhaal is dat ik de rol heb afgewezen," vertelde Paltrow aan Howard Stern. "Ik denk dat ik echt in de running was, ik was een van de laatste twee." Desondanks is Paltrow niet verbitterd. "Ik kijk terug op de keuzes die ik heb gemaakt en denk: 'Waarom zei ik in hemelsnaam ja tegen dat? En nee tegen dat?' En je weet, je kijkt naar het grotere geheel en denkt: Er is hier een universele les. Wat heb je eraan om vast te houden aan rollen?"

Groot succes
Titanic was uiteindelijk zowel bij critici als aan de kassa's een zeer groot succes en won elf Oscars, waaronder die voor beste film. Het staat samen met Ben-Hur en The Lord of the Rings: The Return of the King bovenaan de lijst van films met de meeste Oscars.


Titanic was destijds de duurste film ooit gemaakt, met een productiebudget van 200 miljoen dollar. Dit werd allemaal teruggewonnen doordat de film meer dan 2 miljard dollar heeft opgebracht. Titanic is hiermee momenteel, na Avatar, Avengers: Endgame en Avatar: The Way of Water, de film die het meeste heeft opgebracht.

Kijken?
Wil je Titanic zien? Je kan de film bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair