De auteur van 'American Psycho' was niet te spreken over de verfilming: "was niet nodig"

De auteur van 'American Psycho' was niet te spreken over de verfilming: "was niet nodig"

'American Psycho' is gebaseerd op het gelijknamig boek van Bret Easton Ellis.

Heel wat films die gemaakt worden, zijn gebaseerd op een boek. Zo was ook American Psycho uit 2000 gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur Bret Easton Ellis. Maar hij was niet echt blij met de verfilming van zijn boek en vond het onnodig.

American Psycho werd geregisseerd door Mary Harron, die samen met Guinevere Turner het scenario schreef. Christian Bale speelt de hoofdrol als Patrick Bateman, een investeringsbankier in New York City die een dubbelleven leidt als seriemoordenaar.

Verhaal
Willem Dafoe, Jared Leto, Josh Lucas, Chloë Sevigny, Samantha Mathis, Cara Seymour, Justin Theroux en Reese Witherspoon spelen ondersteunende rollen in de film. American Psycho combineert horror en zwarte komedie om de yuppiecultuur en het consumentisme van de jaren 80 te satiriseren, zoals geïllustreerd door Bateman.

American Psycho volgt Patrick Bateman, een aantrekkelijke, intelligente en rijke man die helemaal normaal lijkt. Maar niets is minder waar: 's nachts vermoordt hij wildvreemde, onschuldige mensen zonder klaarblijkelijke reden. Omdat de stedelijke yuppieomgeving van Bateman niet geïnteresseerd lijkt in de medemens, kan hij zijn gang gaan met zijn dubbelleven en blijven zijn psychische problemen onopgemerkt.

Onverfilmbaar
American Psycho is een berucht dubbelzinnige film - hoeveel ervan speelt zich alleen in Patrick Bateman's hoofd af? Maar het blijkt dat de film voor de auteur niet dubbelzinnig genoeg was. Ellis beschouwde zijn controversiële roman als onverfilmbaar, maar producent Edward R. Pressman was vastbesloten om het aan te passen en kocht de filmrechten in 1992.


"American Psycho was een boek waarvan ik niet dacht dat het verfilmd hoefde te worden. Ik denk dat het probleem met American Psycho was dat het werd opgevat als een roman, als een literair werk met een zeer onbetrouwbare verteller in het middelpunt, en het medium film eist antwoorden," zei Ellis ooit.

Niet interessanter
Hij vervolgde: "Ik denk niet dat American Psycho bijzonder interessanter is als je wist dat hij het deed of denkt dat het allemaal in zijn hoofd gebeurt. Ik denk dat het antwoord op die vraag het boek veel minder interessant maakt."


American Psycho kreeg uiteindelijk vooral positieve recensies met lof voor Bale's acteerprestatie en het scenario. Het bracht meer dan 34 miljoen dollar op met een budget van 7 miljoen dollar. Sindsdien heeft de film een cultstatus verworven en een sterke aanwezigheid in de hedendaagse memecultuur.

Kijken?
Wil je American Psycho zien? Je kan de film huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair