Deze briljante acteur wees hoofdrol in 'Pulp Fiction' keihard af: "niet het personage voor mij"

Deze briljante acteur wees hoofdrol in 'Pulp Fiction' keihard af: "niet het personage voor mij"

Laurence Fishburne wees de rol van Jules in 'Pulp Fiction' af.

Pulp Fiction wordt gezien als de beste film die Quentin Tarantino gemaakt heeft en als grondlegger van de postmoderne film. Het wordt door critici dan ook gezien als een van de beste films en een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Maar een van de hoofdrollen was oorspronkelijk voor iemand anders.

De cast van Pulp Fiction bestaat uit onder andere John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Ving Rhames en Uma Thurman. Jackson speelt de rol van Jules Winnfield en was onder andere genomineerd voor een Oscar voor zijn rol. Maar Tarantino had oorspronkelijk iemand anders in gedachten voor deze rol.

Pulpbladen
De titel van de film verwijst naar de pulpbladen die in de Verenigde Staten populair waren in de jaren twintig tot vijftig. Deze bladen bevatten verhalen met vaak veel geweld, bijzondere dialogen en op de voorpagina stonden vaak schaars geklede vrouwen.

Pulp Fiction wordt op dezelfde manier gekenmerkt door een combinatie van bijzondere dialogen en extreem geweld. Het geheel bestaat uit vijf individuele verhaallijnen, die elkaar gaandeweg ontmoeten en beïnvloeden. Het verhaal speelt zich niet in chronologische volgorde af.

Laurence Fishburne
Tarantino schreef de rol van Jules in Pulp Fiction met Laurence Fishburne in gedachten, maar hij sloeg het aanbod af. Volgens Tarantino weigerde Fishburne de rol omdat zijn team het niet als een hoofdrol zag, maar Fishburne zei later dat hij de rol afwees om een andere reden.


Het ging voor Fishburne niet per se om zijn personage, maar om de algehele boodschap van de film. "Ik vond dat de film heroïnegebruik aantrekkelijk maakte," zei Fishburne. "Voor mij gaat het niet alleen om mijn personage. Het is, 'Wat zegt het geheel?'". Hij benadrukte dat het gebruik van heroïne in de film nonchalant en losjes werd weergegeven, en hij had vooral een probleem met de adrenaline-injectiescène.

Groot succes
Pulp Fiction werd uiteindelijk een groot succes en werd genomineerd voor zeven Oscars, waarvan die voor het scenario daadwerkelijk werd gewonnen. Daarnaast kreeg de film meer dan veertig andere prijzen toegekend, waaronder de Gouden Palm bij het Filmfestival van Cannes 1994, een Golden Globe en twee BAFTA Awards.


Hoewel Fishburne de rol van Jules heeft afgewezen, is hij toch nog een grote ster geworden. Zo speelde hij een paar jaar later zijn iconische rol als Morpheus in The Matrix en was hij ook te zien in onder andere de John Wick-films.

Kijken?
Wil je Pulp Fiction zien? Je kan de film terugvinden op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair