Hoe kan het dat de Ring geen invloed heeft op Sam in 'The Lord of the Rings'

Hoe kan het dat de Ring geen invloed heeft op Sam in 'The Lord of the Rings'

De Hobbit is een van de weinige personages die 'The One Ring' weet te weerstaan.

Peter Jackson leverde met Lord of the Rings misschien wel de beste trilogie aller tijden. Frodo wordt gezien als de grote held, maar Sam wordt vaak over het hoofd gezien. Toch is hij een uniek personage, voornamelijk vanwege een aspect.

In Middle Earth zijn maar weinig personages zo geliefd als Samwise Gamgee. Sam is vanaf het begin de trouwe metgezel van Frodo en speelt een cruciale rol in het vernietigen van 'de Ene Ring'.

Opvallend
Sam, eveneens de beste vriend van Frodo, is de perfecte compagnon voor deze gevaarlijke reis, voornamelijk vanwege een aspect: de ring krijgt nauwelijks vat op Sam. Hij lijkt hier bijna immuun voor te zijn, terwijl bijna alle anderen in zijn buurt bezwijken voor de verleiding ervan.

De ring heeft de kracht om mensen te verleiden en te corrumperen. Zelfs de machtigste personages, zoals Gandalf en Galadriel, vrezen hiervoor. Boromir verraadt Frodo ook bijna vanwege de ring. Sam lijkt vrijwel immuun te zijn voor deze donkere krachten, maar hoe komt dit?

Puur
De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. Het hart van Sam is heel eenvoudig en puur. Hij heeft geen grootse ambities of verlangens naar macht. Het enige waarvan hij droomt is op een dag een elf zien, maar verder is hij tevreden met zijn leven als tuinier in The Shire.


Deze bescheidenheid maakt het voor de ring uiterst lastig om grip op hem te krijgen, aangezien er niets te vinden is bij Sam dat geëxploiteerd kan worden. Zijn sterke vriendschap met Frodo, dat verder gaat dan zijn persoonlijke verlangens, maakt hem ook weerbaarder tegen de verleidingen van de Ring.

Een twijfelmomentje
Op een gegeven moment in het verhaal draagt Sam even kort de ring. Hoewel hij kortstondig verleid wordt door de visioenen van macht en glorie, geeft hij de ring toch terug aan Frodo. Ook hier toont het verhaal weer aan hoe krachtig zijn wilskracht en zuiverheid is.


Frodo mag dan wel de 'ringdrager' zijn, zonder Sam had hij Mordor nooit bereikt. Zijn weerstand tegen de Ring is een bewijs van zijn uitzonderlijke karakter en maakt hem een van de grote helden van het verhaal.

NieuwsFilm

meest populair