Waarom deze grote scifi-film van Disney in Nederland een compleet andere titel kreeg

Waarom deze grote scifi-film van Disney in Nederland een compleet andere titel kreeg

Disneys ambitieuze scifi-film 'Tomorrowland' kreeg in de Benelux een compleet andere titel.

Het komt zo nu en dan voor dat een film in verschillende landen een compleet andere titel heeft. Denk bijvoorbeeld aan de vijfde Pirates of the Caribbean-film. Deze heette eigenlijk Dead Men Tell No Tales, maar werd in Nederland uitgebracht als Salazar's Revenge. We kijken nu naar een andere Disney-film met een compleet andere titel in Nederland.

Het betreft hier de sciencefictionfilm Tomorrowland, of zoals we de film in Nederland kennen: Project T.

Tomorrowland
De film is gebaseerd op de gelijknamige attractie uit de verschillende Disney-parken. Het concept van Tomorrowland werd uitgewerkt tot een filmscript door Brad Bird -die de film ook regisseerde- en Lost-maker Damon Lindelof.

In de film begeven een gedesillusioneerde geniale uitvinder (George Clooney) en een jonge wetenschapsliefhebber (Britt Robertson) zich naar een intrigerende alternatieve dimensie die bekend staat als Tomorrowland, waar hun acties rechtstreeks invloed hebben op hun eigen wereld.

'Project T'
Hoewel Disney sinds 1970 het handelsmerk van het woord 'Tomorrowland' in de Verenigde Staten bezit, bracht Disney de film in het Verenigd Koninkrijk uit als Tomorrowland: A World Beyond, en als Project T in verschillende Europese markten, waaronder Nederland, België en Luxemburg.


Dit komt omdat ID&T het handelsmerk al in 2005 had geregistreerd voor hun gelijknamige elektronische muziekfestival.

Geflopt
Disney wist het succes van de Pirates of the Caribbean-reeks niet na te bootsen met Tomorrowland. De Pirates-reeks is namelijk ook gebaseerd op een attractie. Tomorrowland werd matig ontvangen door critici en wist slechts 209 miljoen dollar om te zetten. De film had een productiebudget van 190 miljoen dollar, dus Disney heeft veel geld verloren aan de film.


Het verfilmen van attracties stopte echter niet bij Tomorrowland. Zo kwam Disney in 2021 met Jungle Cruise en vorig jaar nog met Haunted Mansion. Je bekijkt Tomorrowland/Project T en de andere benoemde films nu op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair