Dit is zonder twijfel één van de beste prequel-films ooit gemaakt

Dit is zonder twijfel één van de beste prequel-films ooit gemaakt

'Twin Peaks: Fire Walk With Me' is een prequel van de televisieserie Twin Peaks.

De serie Twin Peaks is intussen een cultklassieker geworden. De eerste twee seizoenen kwamen uit in 1990 en 1991 en de serie kwam in 2017 terug met een derde seizoen. In 1992 kwam ook de film Twin Peaks: Fire Walk With Me uit, die een prequel is van de serie.

Twin Peaks: Fire Walk With Me werd geregisseerd door David Lynch die het ook schreef samen met Robert Engels. In tegenstelling tot de serie, die een bizarre mix was van detectivefictie, horror, het bovennatuurlijke, excentrieke humor en soap-opera tropen, heeft de film een veel donkerdere, minder humoristische toon.

Acteurs
De meeste acteurs uit de serie Twin Peaks hernamen hun rollen, hoewel het merendeel van hun scènes werd geschrapt. Enkele opmerkelijke castleden, waaronder Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn en Richard Beymer, keerden om verschillende redenen niet terug.

De cast van Twin Peaks: Fire Walk With Me onder andere uit Sheryl Lee, Ray Wise, Pamela Gidley, Moira Kelly en Dana Ashbrook. Kyle MacLachlan, die in de serie de hoofdrol speelde, heeft in de film een bijrol.

Verhaal
Twin Peaks: Fire Walk With Me draait om het onderzoek naar de moord op Teresa Banks (Gidley) en de laatste zeven dagen in het leven van Laura Palmer (Lee), een populaire middelbare scholier in het fictieve stadje Twin Peaks in Washington en de gedoemde tiener wiens dood de serie in gang zette.


De serie Twin Peaks behandelt Laura als een object van fascinatie, dat balanceert tussen engel en hoer, afhankelijk van wie er over haar praat. Fire Walk with Me laat Laura zelf aan het woord, waarbij ze onthult dat ze zowel engel als hoer is, en zoveel meer. Verankerd door een geweldige en rauwe vertolking van Lee, gebruikt Fire Walk with Me zijn eindpunt als een tragische afsluiting die Laura verandert in een echt persoon in plaats van een slachtoffer.

Van flop...
Fire Walk with Me ging in première op het Filmfestival van Cannes in 1992, waar het genomineerd was voor de Palme d'Or. Bij de release kreeg de film vooral negatieve reacties van critici in de Verenigde Staten en was het een flop aan de kassa in eigen land, hoewel het veel beter presteerde in Japan.


Door de negatieve recensies duurde het vijf jaar voordat Lynch een nieuwe film zou regisseren. Plannen om nog twee Twin Peaks-films te maken, die het verhaal zouden uitdiepen en afronden, werden opgedoekt. In 2001 noemde Lynch de franchise "zo dood als een pier".

...naar top
In de loop der jaren nam de waardering voor de film toe en wordt het nu algemeen beschouwd als een van Lynch' belangrijkste werken en een van de beste films van de jaren 1990. Het verhaal ging uiteindelijk verder in de serie Twin Peaks: The Return uit 2017, wat de terugkeer was van de serie en diende als derde seizoen van Twin Peaks.


De achttien afleveringen bevatten verschillende narratieve elementen en personages die voor het eerst in Fire Walk with Me geïntroduceerd werden. Het nieuwe seizoen ging gepaard met een herwaardering van Fire Walk with Me.

Kijken?
Wil je Twin Peaks: Fire Walk with Me zien? Je kan de film bekijken op Mubi en je kan het ook huren en kopen op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair