Het bizarre verhaal achter de ruzie van Edward Norton en regisseur Tony Kaye tijdens 'American History X'

Het bizarre verhaal achter de ruzie van Edward Norton en regisseur Tony Kaye tijdens 'American History X'

De twee sterren konden het allesbehalve goed met elkaar vinden maar leverden alsnog een pareltje.

Edward Norton heeft al de nodige pareltjes gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Fight Club en American History X. Toch was laatstgenoemde allesbehalve een makkelijke film om te maken.

Voor deze film kroop Norton in de huid van Derek Vinyard, een neonazi die na de moord van een zwarte man achter slot en grendel moet. In de gevangenis verandert zijn blik op het leven drastisch. Wanneer hij weer op vrije voeten komt, zet hij alles op alles op zijn jongere broer te redden van dezelfde weg waar hijzelf lang mee geworsteld heeft.

Lastige samenwerking
Geen makkelijk onderwerp om te verfilmen, maar wat het voor Norton vooral zo lastig maakte was zijn moeizame samenwerking met regisseur Tony Kaye. Tijdens de opnames ontstonden er meningsverschillen tussen de filmmaker en de hoofdrolspeler.

In plaats van dat deze bijgelegd werden, liep de spanning tussen de twee alsmaar verder op. Norton en Kaye hadden vaak ruzie over creatieve meningsverschillen. Kaye had namelijk een hele specifieke visie voor de film, iets waar Norton het lang niet altijd mee eens was.

Woedend
In de ogen van Kaye ging Norton te ver toen de acteur achter zijn rug om de montagekamer binnenging om wijzigingen aan de film aan te brengen. Hoewel Norton vond dat de film een sterkere impact zou hebben met zijn veranderingen, was Kaye woedend.


De regisseur was van mening dat zijn creatieve controle werd ondermijnd. Kaye noemde de film een "totaal fiasco" en stapte zelfs op de Directors Guild of America af om zijn naam te veranderen in "Humpty Dumpty" op de aftiteling. Dit verzoek werd afgewezen, en Kaye bleef als regisseur van de film vermeld.

Succes
Ondanks het feit dat de twee mannen het dus allesbehalve goed konden vinden en elkaar het leven zuur maakten tijdens de opnames, werd American History X wel een groot succes.


Zowel Kaye als Norton werden geprezen en de acteur ontving zelfs een Oscarnominatie. Het bewijst dat uit chaos soms grootse kunst kan ontstaan.

NieuwsFilm

meest populair