Deze Steven Spielberg-film uit 1985 is tegenwoordig 'kantje boord' ondanks 11 Oscarnominaties

Deze Steven Spielberg-film uit 1985 is tegenwoordig 'kantje boord' ondanks 11 Oscarnominaties

De regisseur kreeg veel kritiek te verduren toen hij 'The Color Purple' uitbracht.

Steven Spielberg heeft al heel wat pareltjes gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Saving Private Ryan, Schindler's List en E.T. om er maar een paar op te noemen. Een van zijn bekendere films is vandaag de dag echter wel 'kantje boord'.

Het gaat hier om The Color Purple, gebaseerd op het boek van Alice Walker. Toen Spielberg dit boek voor het eerst las was hij hier zo onder de indruk van dat hij moest huilen. De regisseur wilde het dan ook maar wat graag verfilmen en deed dit in 1985.

Uitdaging
Ondanks het feit dat Spielberg wordt gezien als een van de beste filmmakers aller tijden, was het allesbehalve een makkelijke taak. Zo zei de regisseur al eerder: "Het was heel eng om die film te maken op dat moment in mijn leven".

"Ik ben wel enorm blij dat ik de kans kreeg. Het was een heel nieuw genre voor mij om aan te werken. Ik heb de 'Color Purple' nooit gezien als alleen een film voor zwarte mensen. Het is een verhaal voor iedereen, waar iedereen zich in kan vinden".

Kritiek
Ondanks het feit dat Spielbergs Color Purple maar liefst werd genomineerd voor 11 Oscars, was er ook kritiek. De nodige bekende mensen van kleur vonden dat de regisseur aan stereotypes deed en lieten dit weten ook.


Schrijver James Baldwin zei dat Spielberg de poëtische visie van Walker geen eer aan deed, terwijl feministe Michelle Williams weer aankaartte dat de feministische boodschap verloren ging in de 'zoetsappigheid van Disney'. Auteur Ishmael Reed deed hier nog een schepje bovenop en noemde de film een 'bijna criminele aanval op het zwarte gezinsleven'.

Antwoord
Spielberg beet wel van zich af: "De meeste kritiek kwam van zwarte regisseurs, die zeiden te zijn overgeslagen. Zij wilden een zwarte regisseur voor een zwart verhaal zien. Dat was in mijn ogen de belangrijkste kritiek, maar ik kon me minder vinden in de rest".


"Ik heb altijd de film gemaakt die ik wilde maken van Alice Walkers boek. Sterker nog, Alice was vaak op de set en had elk moment naar voren kunnen stappen om te zeggen dat ze iets graag anders had gezien. Ze was juist erg ondersteunend, waardoor ik altijd het gevoel had dat we goed bezig waren met de verfilming van haar roman".

NieuwsFilm

meest populair