In deze vergeten jaren 90-film wist piepjonge Reese Witherspoon alle aandacht op te eisen

In deze vergeten jaren 90-film wist piepjonge Reese Witherspoon alle aandacht op te eisen

Een leraar op een middelbare school vindt zijn gelijke in een overpresterende studentenpoliticus.

Vorig jaar maakte de Amerikaanse filmmaker Alexander Payne de topfilm The Holdovers die een Oscar ontving. Dit was echter zeker niet de eerste tragikomedie die Payne maakte.

Met zijn film Election uit 1999 liet hij al zien dat hij zich als een vis in het water voelt in dit specifieke filmgenre.

Plot
Tracy Flick doet dit jaar zonder tegenstand mee aan de verkiezingen voor middelbare scholieren. Maar leraar maatschappijleer Jim McAllister heeft een ander plan.

Deels om meer democratische verkiezingen te bewerkstelligen, en deels om een diepe persoonlijke woede jegens Tracy te uiten, haalt Jim de populaire rugbyer Paul Metzler over om zich ook kandidaat te stellen voor het presidentschap. Er ontstaat chaos.

Topkritieken
Toen Election in 1999 uitkwam was het direct al een hit. Critici waardeerden 'de succesvolle combinatie van donkere humor en intelligent schrijfwerk die resulteerde in een zeer geestige en vermakelijke film'.


Ook de grote filmcriticus Roger Ebert was razend enthousiast: 'hier is een film die niet alleen over een onvolmaakte student gaat, maar ook over een onvolmaakte leraar'.

Topactrice
Het meest memorabele van de film Election is toch wel de acteerprestaties van Reese Witherspoon. De meeste scènes werden in 1997 gedraaid toen Witherspoon nog maar éénentwintig was.


Toch wist ze op die jonge leeftijd al een iconisch (en semi-irritant) filmkarakter neer te zetten dat je de rest van je leven bijblijft.

NieuwsFilm

meest populair