Dit interessante feitje over de originele 'Top Gun' uit 1986 kende je nog niet

Dit interessante feitje over de originele 'Top Gun' uit 1986 kende je nog niet

Een stoere jonge piloot leert een paar dingen van een civiele instructeur die niet in de klas worden geleerd.

Met Top Gun: Maverick van Joseph Kosinski werd twee jaar terug een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het pilotendrama uit 1986. De charme van de originele Top Gun van Tony Scott bleek, tot verbazing van sommige critici, anno 2022 nog steeds te werken.

Ook in 1986 was Top Gun een absolute hit; voornamelijk onder (mannelijke) jongeren. De Amerikaanse marine wist hier slim op in te spelen.

Verhaal
Maverick wordt samen met zijn copiloot Goose aangenomen bij Top Gun, een keiharde marineopleiding voor piloten. Hij gaat hier de concurrentie aan met een andere toppiloot, Iceman.

Na een tragische gebeurtenis realiseert Maverick zich dat het leven toch keihard kan zijn en twijfelt of hij nog verder wil gaan met vliegen. Uiteindelijk moet hij toch bewijzen wie de beste piloot is.

Propaganda
Top Gun werd door de Amerikaanse marine gebruikt als een soort 'rekruteringsvideo' voor jongeren. De prachtige beelden van het vliegen van de straaljagers moest hen enthousiasmeren om zelf bij de marine te gaan.


Bij sommige bioscopen in Amerika werden zelfs heuse 'rekruteringshokjes' opgezet door de marine om jongeren zich direct in te laten schrijven voor een legeropleiding. Het schijnt dat het aantal aanmeldingen toenam met 8% na de release van Top Gun.

Muziek
Naast de spectaculaire cinematografie werd ook de soundtrack van Top Gun razend populair.


Voornamelijk het nummer Take My Breath Away van de Amerikaanse popgroep Berlin werd wereldberoemd. Meer 'eighties' dan die synthesizers én hun muziekvideo gaat het niet worden.

NieuwsFilm

meest populair