Deze topacteur wees de rol van Joker direct af: "Wie wil er nou een film over Batman zien?"

Deze topacteur wees de rol van Joker direct af: "Wie wil er nou een film over Batman zien?"

Tim Burton had John Lithgow op het oog voor de rol van de Joker in 'Batman'.

De Joker is een van de meest geliefde schurken aller tijden. Het personage bestaat inmiddels ruim 80 jaar en nog steeds verschijnen er nieuwe versies van het personage. Zo zien we binnenkort bijvoorbeeld Joaquin Phoenix weer in de rol in Joker: Folie à Deux en verschijnt Barry Keoghans Joker wellicht in een vervolg op The Batman. Wie zou zo'n rol nou afwijzen?

Gek genoeg is er een zeer duidelijk antwoord op die vraag. Niemand minder dan John Lithgow werd namelijk beoogd voor de rol van de Joker in Batman uit 1989, maar wees dit met volle overgave af.

John Lithgow
Lithgow is een gerenommeerd acteur die je ongetwijfeld wel eens in een film of serie hebt gezien. Een aantal beroemde titels van de 78-jarige acteur zijn All That Jazz, Interstellar, The Crown en Killers of the Flower Moon.

Hij is ook twee keer genomineerd voor de Oscar voor beste acteur in een bijrol. De nominaties ontving hij voor Terms of Endearment en The World According to Garp. Het is daarom zeker niet gek dat Lithgow bovenaan Tim Burtons verlanglijstje voor de rol van Joker stond.

Afgewezen
Lithgow acteerde destijds in een Broadway-voorstelling genaamd M. Butterfly en vond dit zeer intensief werk. Diezelfde tijd werd hij benaderd door casting director Marion Dougherty voor een rol in de Batman-film van Tim Burton.


Ze regelde een meeting en Lithgow kreeg de rol van Joker aangeboden. Hij betrad de meeting nogal vermoeid vanwege zijn meest recente show en deed er alles aan om Burton te overtuigen om hem niet in de rol te casten. De reden erachter? Lithgow dacht bij zichzelf "wie wil er nu een film over Batman zien?"

Jokers
De rol ging uiteindelijk natuurlijk naar Jack Nicholson, die nog voor velen de beste Joker is. Hij werd gevolgd door o.a. Heath Ledger in The Dark Knight, Cameron Monoghan in Gotham en Jared Leto in Suicide Squad.


Momenteel ligt de rol in handen van Joaquin Phoenix. Hij is de tweede acteur die een Oscar heeft gewonnen voor het spelen van de Joker en is later dit jaar opnieuw te zien in de rol. In dit vervolg op Joker (2019) wordt hij bijgestaan door Lady Gaga als Harley Quinn.

NieuwsFilm

meest populair