Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Battleground'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Battleground'

'Battleground' kwam uit in 1949 met Van Johnson in de hoofdrol.

Battleground is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1949 die zich afspeelt tijdens de beruchte Slag om de Ardennen in Bastogne, België. Het is geregisseerd door William A. Wellman naar een scenario van Robert Pirosh. Van Johnson schittert in de hoofdrol als leider in de 101st Airborne Division van het Amerikaanse leger.

Naast Johnson spelen ook onder andere John Hodiak, Ricardo Montalban, George Murphy en James Whitmore mee in de film. Een schrijver beschreef Battleground als de eerste significante Amerikaanse film over de Tweede Wereldoorlog die werd gemaakt en uitgebracht na het einde van de oorlog.

Verhaal
Battleground volgt Private First Class Holley, de leider in de 101st Airborne Division van het Amerikaanse leger (Johnson), en zijn troepen die worden ingesloten door de vijand in Bastogne, België. Ze moeten een manier vinden om terug te vechten tegen de oprukkende nazi's. Montalban speelt mee als een van de leden die voor het eerst sneeuw ziet en tijdelijk vergeet dat hij midden in een oorlog zit.

Wellman stuurde de cast door een militaire training met Robert Taylor, een voormalig marineofficier die uitviel omdat hij geloofde dat de rol niet geschikt voor hem was. Hij werd vervangen door Johnson. Twintig veteranen van de 101st Airborne Division werden ingehuurd om de acteurs te trainen en verschenen als figuranten in de film.

Persoonlijke momenten
Regisseur Wellman bereikt een mooie balans tussen de spannende gevechtsscènes en de meer persoonlijke momenten die de persoonlijkheden van de personages ontwikkelen. Zo portretteert Battleground de Amerikaanse soldaten als kwetsbaar en menselijk.


Hoewel ze standvastig en moedig blijven, heeft elke soldaat minstens één moment in de film waarop hij serieus overweegt weg te rennen, plannen maakt om teruggestuurd te worden van de frontlinie, achterover leunt of klaagt over de situatie waarin hij zich bevindt.

Groot succes
Er wordt tijd besteed aan het tonen van hun houding tegenover een oorlog die soms onwinnelijk lijkt. Die invalshoek draagt ??veel bij aan het begrijpen van de mindset van soldaten die worden gestuurd naar angstaanjagende levens- of doodssituaties en tot het besef komen dat hun missie overweldigend is.


Battleground was toen een groot succes en een van de beste films van dat jaar. De film werd genomineerd voor zes Oscars, waarvan het er twee won, en ontving ook twee Golden Globes. Battleground is werkelijk een van de belangrijkste films over de Tweede Wereldoorlog en is zeker de moeite om te zien.

Kijken?
Battleground is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere YouTube.

NieuwsFilm