Harrison Ford had een goede reden om een rol in 'Schindler's List' te weigeren

Harrison Ford had een goede reden om een rol in 'Schindler's List' te weigeren

Ford wees de rol van Oskar Schindler in 'Schindler's List' af.

Harrison Ford is legendarisch vanwege zijn iconische rollen in Star Wars en de Indiana Jones-franchise. Opmerkelijk genoeg pakte hij op 80-jarige leeftijd de zweep van de archeoloog opnieuw op voor Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023). Maar er zijn ook rollen die hij heeft geweigerd.

Een van de rollen die Ford weigerde is in Schindler's List van Steven Spielberg. De acteur en regisseur werkten al samen aan vier van de vijf Indiana Jones-films, maar konden dus ook samengewerkt hebben aan Schindler's List. Het was de bedoeling dat Ford de hoofdrol van Oskar Schindler zou spelen, maar hij weigerde deze rol, en dat om een goede reden.

Verhaal
Schindler's List kwam uit in 1993 en is gebaseerd op de roman Schindler's Ark uit 1982 van de Australische romanschrijver Thomas Keneally, wat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De film speelt zich af in Kraków, Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog en is daar ook gedraaid gedurende 72 dagen. Spielberg filmde in zwart-wit en benaderde de film als een documentaire.

De film volgt Oskar Schindler, een ijdele en hebzuchtige Duitse zakenman die een onwaarschijnlijke humanist wordt te midden van het barbaarse Duitse naziregime wanneer hij zich gedwongen voelt om zijn fabriek om te vormen tot een toevluchtsoord voor Joden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde hij meer dan duizend voornamelijk Pools-Joodse vluchtelingen van de Holocaust door hen in zijn fabrieken te werk te stellen.

Niet-Joodse acteur
Ford was de eerste keuze voor de rol van Oskar Schindler, maar wees deze af met de opmerking dat sommige mensen niet voorbij zijn Indiana Jones-persona zouden kunnen kijken om de belangrijkheid van de film te zien. Hij vond ook dat Schindler door een niet-Joodse acteur vertolkt moest worden.


Uiteindelijk ging de rol naar Liam Neeson, die auditie deed als Schindler in een vroeg stadium van de ontwikkeling van de film. Hij werd gecast nadat Spielberg hem had zien optreden in Anna Christie op Broadway. Ook te zien in de film zijn Ralph Fiennes als SS-officier Amon Göth, Ben Kingsley als Schindlers Joodse accountant Itzhak Stern, Caroline Goodall als Emilie Schindler en Jonathan Sagall als Poldek Pfefferberg.

Geen spijt
Spielberg was in het begin wel bezorgd dat Neeson zijn accent niet goed zou kunnen verbergen. Kevin Costner en Mel Gibson hadden ook interesse om Schindler te spelen, maar Spielberg gaf er de voorkeur aan om de relatief onbekende Neeson te casten, zodat de sterrenkwaliteit van de acteur het personage niet zou overschaduwen.


Uiteindelijk lijkt het erop dat Spielberg geen spijt had en later Neesons vertolking prees: "Hij had het charisma, gewoon door er te zijn zonder veel te doen. En hij had ook de menselijkheid die er altijd zou zijn. Het kon latent zijn, maar het zou altijd naar voren komen wanneer hij het opriep. En dus vond ik dat hij de beste keuze was die ik kon maken voor Schindler."

Groot succes
Schindler's List was dan ook een groot succes, zowel kritisch als commercieel. Vaak genoemd als een van de beste films ooit gemaakt, bracht Schindler's List wereldwijd 322,2 miljoen dollar op met een budget van 22 miljoen dollar.


De film werd genomineerd voor twaalf Oscars en won er zeven, waaronder Beste Film, Beste Regisseur (voor Spielberg), Beste Bewerkte Scenario en Beste Originele Muziek. De film won tal van andere prijzen, waaronder zeven BAFTA's en drie Golden Globe Awards.

Kijken?
Wil je Schindler's List zien? Je kan de film bekijken op Netflix en je kan het ook huren en kopen op onder andere Pathé Thuis en Prime Video.

NieuwsFilm