Deze komedie uit 1986 kan tegenwoordig écht niet meer: 'Soul Man' is echt fout

Deze komedie uit 1986 kan tegenwoordig écht niet meer: 'Soul Man' is echt fout

'Soul Man' is een film met blackface die toen niet goed werd ontvangen en nu echt niet meer kan.

In het verleden werden er heel wat films gemaakt met blackface, wanneer een witte persoon zwarte make-up draagt om zwart te zijn. Een film met blackface die toen niet goed werd ontvangen en tegenwoordig echt niet meer kan is Soul Man uit 1986.

Soul Man is een komische film geregisseerd door Steve Miner en geschreven door Carol L. Black. C. Thomas Howell speelt de hoofdrol naast onder andere Rae Dawn Chong, Arye Gross, Leslie Nielsen, James Earl Jones en Melora Hardin. De titel verwijst naar het gelijknamige nummer van Isaac Hayes en David Porter; de originele soundtrack bevat een versie uitgevoerd door Sam Moore en Lou Reed.

Verhaal
Soul Man volgt Mark Watson (Howell), een bevoorrechte blanke jongen die geen problemen ziet in zijn nabije toekomst en zijn opleiding. Hij kan naar Harvard Law School en zijn ouders hebben genoeg geld om dit allemaal te betalen, totdat zijn miljonairsvader weigert het collegegeld te betalen voor de prestigieuze Harvard Law School.

Marks enige hoop rust nu op een volledige studiebeurs bedoeld voor een Afro-Amerikaanse student en een stapel bruiningstabletten. Met zijn krullende permanent en zijn donkere huid, kan Mark nu frauduleus zijn droom waarmaken. Hij gelooft dat hij als zwarte man geen problemen zal hebben om in de wereld te navigeren. Pas wanneer hij "zwart wordt" leert hij over racisme.

Controverse
Soul Man veroorzaakte controverse, waarbij Howells make-up vergeleken werd met blackface. Dit leidde tot protesten tegen de film bij de release. Het is zeker een belachelijke premisse, en alleen al het idee ervan is beledigend. Maar naïviteit over vooroordelen en racisme, en natuurlijk de blackface, maakten de film gehaat bij critici. Soul Man kreeg dan ook een lage score van 17% op Rotten Tomatoes.


De NAACP en de UCLA veroordeelden de film, waarbij een groep studenten aan de UCLA zelfs protesteerde bij een bioscoop die Soul Man vertoonde. Kritisch gezien werd de film uit elkaar gescheurd vanwege zijn stilistische schrijfkeuzes. Ondanks de controverse en negatieve recensies van critici, was Soul Man een commercieel succes en bracht het 35 miljoen dollar op met een budget van 4,5 miljoen dollar.

Geweldig scenario
Howell moest voor Soul Man niet enkel de kleur van zijn huid veranderen maar hij moest ook gekleurde contactlenzen dragen wanneer zijn huid getint was om zwart te lijken. Zijn ogen zijn normaal een goudachtige kleur en vielen echt op zodra zijn huid donkerder werd gemaakt.


Howell zei later over de film: "Toen ik de film maakte, ging ik er niet in met het idee dat ik de verantwoordelijkheid had om Amerika een les te leren. Ik ging erin omdat het een geweldig scenario was. Het was zo goed geschreven, zo grappig, en - helaas - heel waar. Veel van de ervaringen die deze jongen doormaakt, zou hij misschien niet hebben meegemaakt als hij een blanke persoon was, maar als hij zwart is, is het een heel andere ervaring."

Kijken?
Soul Man is op dit moment niet te streamen, huren, kopen of downloaden via streamingdiensten in Nederland, maar je kan de film wel kopen op dvd of blu-ray.

NieuwsFilm

meest populair