'Bijt' en 'Skunk': deze twee rauwe arthouse-films moet je in de bioscoop zien

'Bijt' en 'Skunk': deze twee rauwe arthouse-films moet je in de bioscoop zien

Een dystopische liefde van Guido Coppis en een rauw jeugdtrama van Koen Mortier.

Deze week nieuw in de bioscopen: twee Nederlandstalige toptitels die je vast en zeker bij zullen blijven. Beide films zijn niet per se de meest lichte kost, maar wel brengen ze sterke verhalen naar de cinema.

De ene film wordt gewaardeerd om zijn uitgesproken visuele stijl die mooi samenvalt met het thema, terwijl de ander wordt geroemd om de indringende kijk op de problematiek én het harde werk in de jeugdpsychiatrie.

Bijt
Mark lijdt aan een intense vorm van zelfhaat, die zich vertaalt in verwaarlozing, verkilling en destructief gedrag. Zelfs als hij trompet speelt, klinkt het somber. De kille troosteloosheid van zijn leefomgeving helpt ook niet mee.


Alles en iedereen is eropuit hem de afgrond in te duwen, maar dan, aan het sterfbed van zijn opa, ontmoet hij Lisa. Er ontstaat een liefdevolle, maar bizarre band, die echter steeds meer uit de hand loopt.

Skunk
De verwaarloosde tiener Liam groeit op in een gezin waar drugs en geweld de hoofdrol spelen. Als zijn destructieve thuis wordt ingeruild voor een jeugdinstelling, vindt de jongen troost, maar komt hij ook terecht in een groep jongens die stuk voor stuk hun eigen problematiek hebben.


Liam is gevoelig, op zijn hoede en bang om gekwetst te worden, maar door zijn beschadiging heeft hij ook een gevaarlijke kant. Stukje bij beetje lukt het zijn begeleiders om hem open te breken, maar Liams verleden blijft hem achtervolgen.

Bijt en Skunk zijn vanaf 6 juni te zien in een filmhuis bij jou in de buurt.

NieuwsFilm

meest populair