Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Train'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Train'

'The Train' is niet alleen een geweldige oorlogsfilm, maar ook een van de beste treinfilms die gemaakt zijn.

Terwijl veel oorlogsfilms zich richten op gevechten, neemt The Train uit 1964 een andere benadering. De film draait volledig om een trein. Het is geregisseerd door John Frankenheimer met in de hoofdrollen Burt Lancaster, Paul Scofield en Jeanne Moreau.

Het scenario van de film, geschreven door Franklin Coen, Frank Davis en Walter Bernstein, is losjes gebaseerd op het non-fictieboek Le front de l'art van Rose Valland. Arthur Penn was oorspronkelijk de regisseur van The Train, maar werd drie dagen na het begin van de opnames vervangen door Frankenheimer.

Verhaal
The Train speelt zich af in augustus 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog en zet Franse verzetslid Paul Labiche (Lancaster) tegenover Duitse kolonel Franz von Waldheim (Scofield), die een plan smeedt om alle waardevolle Franse kunst die zijn leger heeft gestolen, het land uit te smokkelen per trein. Maar Labiche, een spoorweginspecteur, heeft weet van het plan en leidt een verzetsgroep om het te dwarsbomen. Hun plan houdt in dat ze de locomotief omleiden.

Inspiratie voor de scènes van de onderschepping van de trein kwam van de gebeurtenissen rond trein nr. 40.044, zoals die werd overmeesterd en onderzocht door luitenant Alexandre Rosenberg van de Vrije Franse strijdkrachten buiten Parijs.

Blessure
Lancaster deed al zijn eigen stunts in The Train. In de film wordt zijn personage in de been geschoten en mankt hij, omdat Lancaster ook echt gewond was. Maar dit gebeurde niet tijdens een van de stunts in de film.


Hij nam een dag vrij tijdens het filmen om te gaan golfen toen de productie ongeveer halverwege was. Op de golfbaan stapte hij in een gat en verergerde een oude knieblessure. Om de echte blessure in de film te verwerken, liet Frankenheimer het personage van Lancaster in het been schieten, zodat hij de rest van de opnames kon manken.

Kat-en-muisspel
The Train is vermakelijk omdat het een kat-en-muisspel is waarin de personages hun hersens net zo goed gebruiken als wapens en munitie. Het is bevredigend om te zien hoe Labiche zijn tegenaanval uitdenkt, omdat zijn methoden zo slim zijn.


Regisseur Frankenheimer zorgt voor een hoog tempo, waardoor je geboeid blijft kijken gedurende de 133 minuten durende film. Het is een oorlogsfilm die zowel intellectueel als fysiek aanspreekt. The Train is niet alleen een geweldige oorlogsfilm, maar ook een van de beste treinfilms die bestaan en was een inspiratie voor veel filmmakers die films maakten rond treinen. Frankenheimer zei over deze film: "Ik wilde zoveel mogelijk realisme. Er zijn geen trucjes in deze film. Wanneer treinen met elkaar botsen, zijn het echte treinen. Daar is geen vervanging voor dat soort realiteit."

Kijken?
Wil je The Train zien? Je kan de film kijken op Prime Video.

NieuwsFilm