Op deze dag verschijnt de eerste 'Wicked'-film eindelijk in de Nederlandse bioscopen

Op deze dag verschijnt de eerste 'Wicked'-film eindelijk in de Nederlandse bioscopen

'Wicked' is een filmadaptatie van de gelijknamige musical en zal in twee delen uitkomen.

Eind dit jaar komt eindelijk het eerste deel van de verfilming van Wicked uit. De film is geregisseerd door Jon M. Chu en geschreven door Winnie Holzman. Het is het eerste deel van een tweedelige verfilming van de gelijknamige musical van Stephen Schwartz en Holzman, die op zijn beurt gebaseerd is op de gelijknamige roman uit 1995 van Gregory Maguire en personages uit de roman The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum uit 1900.

Cynthia Erivo en Ariana Grande spelen de hoofdrollen in de film met ook Michelle Yeoh, Jeff Goldblum, Jonathan Bailey, Ethan Slater, Marissa Bode (in haar filmdebuut), Bowen Yang, Bronwyn James, Keala Settle en Peter Dinklage in ondersteunende rollen.

Verhaal
Wicked speelt zich af in het Land van Oz, grotendeels vóór de komst van Dorothy Gale uit Kansas. Het volgt Elphaba Thropp (Erivo), een miskende jonge vrouw geboren met een groene huid, en haar pad om uiteindelijk de Wicked Witch of the West te worden.

Daarnaast volgen we ook haar onwaarschijnlijke vriendschap en later rivaliteit met klasgenoot Galinda Upland (Grande), een populaire jonge vrouw die later Glinda the Good wordt. Zelfs de Wizard of Oz, gespeeld door Goldblum, zal te zien zijn in de film als een gekwelde man die heel anders is dan degene die je je misschien herinnert.

Twee delen
In 2003 werd de roman Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West aangepast tot de Broadway-musical Wicked. De musical werd genomineerd voor tien Tony Awards, waarvan het er drie won, en is de vierde langstlopende Broadway-show in de geschiedenis met meer dan 7.500 voorstellingen. Wees dus niet verrast dat de film ook een musical is wanneer je het later dit jaar gaat zien in de bioscoop.


In april 2022 werd aangekondigd dat deze film in twee delen zou worden opgesplitst. Regisseur Chu legde uit: "Toen we de afgelopen jaar deze productie voorbereidden, werd het steeds duidelijker dat het onmogelijk zou zijn om het verhaal van Wicked in één film te persen zonder het echt schade toe te brengen. Dus hebben we besloten onszelf een groter canvas te geven. Met meer ruimte kunnen we het verhaal van Wicked vertellen zoals het bedoeld is, terwijl we nog meer diepte en verrassingen kunnen toevoegen aan de reizen van deze geliefde personages."

In de bioscoop
Wicked is vanaf 28 november te zien in de Nederlandse bioscopen. Het tweede deel, Wicked: Part Two, staat gepland om een jaar later uit te komen op 26 november 2025.

NieuwsFilm