Dit is de reden waarom alle grote Hollywood-films in Europa worden gefilmd

Dit is de reden waarom alle grote Hollywood-films in Europa worden gefilmd

Hollywood-studio's verkiezen Budapest vanwege gevarieerde locaties, lagere kosten en aantrekkelijke belastingvoordelen.

Wat hebben Dune: Part Two, Poor Things en de aankomende actiefilm Borderlands allemaal met elkaar gemeen? Naast grote budgetten, zijn ze ook gefilmd in Europa. Waarom ruilen de grote studio's Los Angeles in voor Boedapest?

Als men aan films maken denkt, schiet het beeld van de grote Hollywood-letters op de heuvels van Beverly Hills al snel naar binnen. De stad van Los Angeles is sinds het begin van de filmindustrie de zogeheten "place to be" als het om filmmaken draait.

Hongarije
De afgelopen jaren lijken grote filmstudio's zich echter aangetrokken te voelen tot Oost-Europa, specifiek tot Hongarije. Niet de minste films werden er in de afgelopen jaren gedraaid. Denk maar aan The Martian van regisseur Ridley Scott of Blade Runner 2049.

Je zou jezelf kunnen afvragen waarom filmmakers de zonovergoten heuvels van Californië inruilen voor een land als Hongarije. Het Oost-Europese land biedt echter een enorm gevarieerd landschap en grote opnamestudio's, waar filmmakers dan ook graag gebruik van maken.

Bijzondere Locaties
De horrorfilm Midsommar van regisseur Ari Aster speelt zich af op het platteland van het pittoreske Zweden, echter werden al die scènes naast een vliegveld vlak buiten Boedapest opgenomen.



Herinner je het NASA-hoofdkwartier in The Martian met Matt Damon? De desbetreffende scènes werden opgenomen in een winkelcentrum in het stadscentrum van Budapest. Toch zijn de locaties niet de enige reden voor de filmmakers om te verhuizen.

Belastingen
Het is geen geheim dat de filmwereld een miljardenindustrie is. De studiobazen kijken dan ook maar al te graag naar waar ze eventuele kosten kunnen besparen. De arbeidslonen liggen in Hongarije bijvoorbeeld een stuk lager dan in andere Europese landen.



Ook heeft Hongarije een speciale regeling waarbij 25 procent van de productiekosten worden teruggestort als een buitenlandse productie meer dan 80 procent van zijn totale budget uitgeeft in Hongarije. Mocht je willen weten welke films allemaal in Hongarije werden opgenomen, dan kan je deze lijst bekijken.

NieuwsFilm

meest populair