Eén van de meest merkwaardige filmpersonages werd op perfecte wijze geïntroduceerd in 'The Big Lebowski'

Eén van de meest merkwaardige filmpersonages werd op perfecte wijze geïntroduceerd in 'The Big Lebowski'

Jesus wordt op een geweldige manier geïntroduceerd in de klassieker 'The Big Lebowski'.

De komediefilm The Big Lebowski vierde vorig jaar zijn 25ste verjaardag. Het is een klassieker geworden en een cultfilm die iedereen wel kent. Het vormde zelfs de inspiratie voor het dudeïsme, een levenswijze die aanmoedigt om het vooral rustig aan te doen en je niet gek te laten maken. Vooral The Dude, gespeeld door Jeff Bridges, is heel populair, maar er is ook een ander personage in de film die op perfecte wijze werd geïntroduceerd.

The Big Lebowski is gemaakt door de gebroeders Joel en Ethan Coen, die de film hebben geschreven, geregisseerd en geproduceerd. Naast Bridges die de rol van The Dude speelt, zijn ook David Huddleston, John Goodman, Sam Elliott, Julianne Moore, Steve Buscemi, John Turturro, Philip Seymour Hoffman, Tara Reid, David Thewlis, Peter Stormare, Jon Polito en Ben Gazzara te zien in de film.

Verhaal
The Big Lebowski volgt Jeffrey "The Dude" Lebowski (Bridges), een luie inwoner uit Los Angeles en een fervent bowler. Hij wordt aangevallen als gevolg van een identiteitsverwarring en komt er dan achter dat een miljonair, ook genaamd Jeffrey Lebowski (Huddleston), het beoogde slachtoffer was.

De vrouw van miljonair Lebowski wordt vermoedelijk ontvoerd en miljonair Lebowski geeft The Dude de opdracht om het losgeld te leveren om haar vrijlating te verzekeren. Het plan gaat mis wanneer de vriend van The Dude, Walter Sobchak (Goodman), samenzweert om het losgeld voor The Dude en zichzelf te houden.

Jesus
Een van de vele schoonheden van de filmografie van de gebroeders Coen is hun vermogen om in een oogwenk te schakelen van dodelijk serieus naar onbeschaamd dwaas. Denk aan het contrast tussen de introductie van Anton Chigurh in No Country for Old Men (een andere ongelooflijke cinematografische introductie) en vervolgens de introductie van Jesus (Turturro) in The Big Lebowski. Het is moeilijk te geloven dat deze twee scènes zijn gemaakt door dezelfde filmmakers.


Terwijl de Gipsy Kings een Spaanse cover van Hotel California spelen, zien we Jesus de veters van zijn bowlingschoenen aantrekken en soepel zijn satijnen kniekousen optrekken. Met bijna religieuze rituelen pakt hij de bal op. Hij draagt een apparaat dat de wijsvinger van zijn bowlingshand beschermt. Sensueel likt hij aan de bal. De naam op zijn paarse jumpsuit leest "Jesus". Hij laat de bal over de baan rollen voor een eenvoudige strike. The Dude, Donny en Walter kijken vol minachting toe. De hele scène is onvervalst gek en een absoluut genot.

Spin-off
De gebroeders Coen verklaarden herhaaldelijk dat ze nooit een vervolg op The Big Lebowski zouden maken. Maar Turturro toonde al sinds 2002 grote interesse om zijn rol als Jesus opnieuw te spelen. Het grootste deel van de ontwikkeling van het personage Jesus kwam van Turturro als acteur, wat de Coens ertoe bracht hem een grotere rol te geven in de film. In 2014 kondigde Turturro aan dat hij toestemming had gevraagd aan de Coens om het personage te gebruiken en die kreeg hij ook in 2016.


In 2019, iets meer dan 20 jaar later, kwam Turturro uiteindelijk met een eigen spin-off van The Big Lebowski. In The Jesus Rolls, die Turturro ook heeft geschreven en geregisseerd, hernam hij zijn rol als Jesus. Het was een remake van de Franse film Going Places uit 1974 van Bertrand Blier. Deze film was niet goed ontvangen en was geen groot succes als The Big Lebowski.

Kijken?
Wil je The Dude en Jesus zien in The Big Lebowski? Je kan de film bekijken op onder andere Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair