Polanski sleept Vanity Fair voor het gerecht

Filmregisseur Roman Polonski bereidt zich voor op zijn grootste productie ooit: een proces wegens laster tegen het tijdschrift Vanity Fair. En hij heeft enkele van de grootste namen in Hollywood al rond zich verzameld, zo meldt de Sunday Times.

Polanski, die in 1977 uit Amerika moest vluchten omdat hij een 13-jarig meisje zou hebben verkracht, sleept het prestigieuze Vanity Fair voor de rechter omdat het blad in juli 2002 schreef dat hij in 1969, op de terugweg van de begrafenis van zijn gruwelijk vermoorde vrouw Sharon Tate, een vrouw benaderde met seksuele voorstellen. Die bewering ging de kleine filmmaker van Poolse afkomst te ver, en hij spande een proces in tegen het blad dat na de zomer in Londen begint.

Polanski zelf kan niet in de rechtszaal verschijnen, omdat hij dan uitgeleverd zou kunnen worden aan de VS waar hem nog een proces wegens verkrachting wacht. Daarom heeft hij het Brits hooggerechtshof gevraagd om, bij wijze van grote uitzondering, met behulp van een videoverbinding te mogen getuigen. Of dat wordt toegestaan is nog niet duidelijk. Vast staat wel dat in de Londense rechtszaal ten gunste van Polanski zal worden getuigd door Deneuve (die de hoofdrol vertolkte in zijn film 'Repulsion') en Mia Farrow ('Rosemary's Baby') en daar zal het niet bij blijven. Glamour genoeg dus in de rechtszaal, ook zonder de hoofdrolspeler.

En trauma's genoeg ook, want het proces zal de man die zijn hele familie zag sterven in concentratiekampen opnieuw confronteren met pijnlijke episodes zoals de manier waarop leden van een waanzinnige secte zijn vrouw afslachtten en de verkrachtingzaak die van hem een balling maakten.



NieuwsFilm

meest populair