Het gaat hier namelijk om een 24-karaat gouden beeldje, dus je zou denken dat menig rijke filmfan hier wel eentje van zou willen bemachtigen. De verkoop van de Oscars is echter zo goed als verboden gemaakt door de Academy.
Regels
De Academy heeft namelijk strenge regels opgezet. Als een filmtalent zijn Oscar wil verkopen, moet deze eerst contact opnemen met de Academy of zij het beeldje terug willen kopen voor één dollar. Alleen als de Academy de Oscar niet terug wil hebben, mag deze pas doorverkocht worden aan iemand anders.
Sommige mensen hebben zich niet aan de regels gehouden, waarna de Academy op de rechter afstapte. Dit gebeurde twee keer, in 2007 voor Mary Pickfords Oscar en weer in 2014, voor de Oscar van 'Best Color Art Direction' van Joseph Wright. In beide gevallen won de Academy de rechtszaak.
Uitzonderingen
Toch zijn sommige Oscar doorverkocht. Enkele beroemde voorbeelden zijn de Oscar van beste film voor Gone with the Wind. Niemand minder dan Michael Jackson kocht deze in 1999 voor maar liefst 1,5 miljoen dollar.
Steven Spielberg kocht ook enkele Oscars, zoals die van Clark Gable. Laatstgenoemde won een Oscar voor It Happened One Night, maar dit beeldje staat nu op de schoorsteenmantel van de beroemde regisseur.
Duurste Oscar
De prijzigste Oscar aller tijden was die van Michael Curtiz. Laatstgenoemde won in de categorie 'Best Director' in 1943 met Casablanca. In 2003 had David Copperfield hier net iets meer dan 230.000 dollar voor over.
Hij deed hiermee goede zaken, want nog geen 10 jaar later, in 2012 om precies te zijn, wist hij ditzelfde beeldje weer door te verkopen voor maar liefst meer dan 2 miljoen dollar. Heel iets meer dus dan de 1 dollar van de Academy.