Eén daarvan is de bizarre politieke satire Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Kubrick baseerde de film op de serieuze/ernstige roman Red Alert van Peter George, maar besloot uiteindelijk om zijn film vol met zwarte, absurdistische humor te stoppen om zo zijn politieke standpunten over de Koude Oorlog sterker over te kunnen brengen.
Plot
Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt, en stuurt hij een groot aantal vliegtuigen richting de Sovjet Unie om het land met kernwapens plat te gooien.
De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.
Filmythes
Bij legendarische films als Dr. Strangelove doen er altijd zeer uiteenlopende geruchten de ronde. De meesten daarvan zijn klinklare onzin, maar sommige bizarre verhalen zijn wél feitelijk.
Zo wist FilmTotaal vorig jaar bijvoorbeeld al te melden dat de film eigenlijk afgesloten zou worden met een gigantisch taartengevecht (klik hier voor het artikel).
Inspiratie
Voor vrijwel iedere filmmaker ter wereld zijn Kubricks films een grote inspiratiebron. Zo ook voor de legendarische komedieacteur Robin Williams, die vooral heel groot fan was van Dr. Strangelove.
Het ging Williams niet per se om de filmtechnieken van Kubrick, maar zijn keuze om Peter Sellers drie verschillende rollen op drie totaal verschillende manieren te laten spelen. Williams neemt steevast Sellers als één van zijn grootste voorbeelden.