Ken je deze doodenge horrorfilm uit 2010 nog?

Ken je deze doodenge horrorfilm uit 2010 nog?

Een gezin probeert te voorkomen dat boze geesten hun comateuze kind in de val lokken in een rijk genaamd 'The Further'.

Filmmaker James Wan werd in 2004 in één klap wereldberoemd met zijn horrorhit Saw, maar werd daardoor ook al snel in het hoekje van de 'extreme gore-films' gezet. Als reactie daarop besloot hij in 2010 Insidious te maken om zo te laten zien dat hij als gedegen filmmaker ook wel raad wist met een meer 'traditioneel' enge film.

Met onder andere Insidious werd horror vanaf de jaren tien van deze eeuw weer razend populair onder jonge filmmakers die het genre op innovatieve manieren gingen gebruiken om hun creatieve kunnen te uiten.

Plot
Ouders Josh en Renée Lambert, hun twee zonen Dalton en (baby) Foster, zijn net in hun nieuwe huis gevestigd en ervaren angst wanneer hun oudste zoon van een ladder valt, zijn hoofd stoot en in coma raakt. Nadat ze met de artsen hebben gesproken en erachter zijn gekomen dat hun zoon geen hoofdtrauma heeft, hebben de twee ouders absoluut geen idee wat er met hun zoon is gebeurd.

Nadat er vreselijke, niet te ontcijferen gebeurtenissen plaatsvinden, schakelen de twee de hulp in van Elise Rainer, een paranormale onderzoeker, die de familie sinister en gruwelijk nieuws over hun zoon brengt, waardoor de coma het minste van hun zorgen is.

Soundtrack
Naast de originele muziek van filmcomponist Joseph Bishara is ook het soundtrack-nummer Tiptoe Thru' the Tulips with Me van Tiny Tim legendarisch geworden.


Dit vrolijke liedje, gespeeld op de ukulele, had, toen Tiny Tim zijn versie in 1968 opnam, totaal niets te maken met horror, maar is anno 2024 bijna niet meer los te zien van deze griezelfilm.

Cameo
Eén van de meest enge karakters uit de film is de 'Lipstick-Face Demon'. Met dit soort monsterrollen vraag je je toch altijd af welke acteurs/actrices hun lichaam en gezicht hiervoor lenen.


In het geval van Insidious hoefde regisseur Wan niet eens een casting te houden, want componist Bishara nam met plezier de rol van de demoon op zich. Dit smaakte bij hem blijkbaar zelfs naar meer, want sinds 2010 kruipt hij, naast dat hij de muziek verzorgt, bijna elk jaar ook in de huid van een horrorfiguur.

NieuwsFilm