Deze keiharde actiefilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

Deze keiharde actiefilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

'X-Men'-regisseur Matthew Vaughn verraste iedereen met deze verfilming van een graphic novel.

Het verfilmen van een geliefd boek kan meerdere kanten opgaan; je kan bijvoorbeeld het succes ervaren van de Lord of the Rings- of Harry Potter-verfilmingen, maar het komt vaak voor dat het compleet misgaat. Daarom verdienen geslaagde boekverfilmingen wel wat meer aandacht.

Tegenwoordig zien we veel films die gebaseerd zijn op populaire stripboeken, maar veel films zijn ook bewerkingen van zogeheten 'graphic novels'. Onlangs zetten we bijvoorbeeld al de films Atomic Blonde en A History of Violence in het zonnetje. Nu is het de beurt aan Matthew Vaughns Kick-Ass.

Kick-Ass
Met zijn liefde voor strips als inspiratie besluit tiener Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson) zichzelf opnieuw uit te vinden als superheld, ondanks een totaal gebrek aan speciale vaardigheden. Dave trekt een kostuum aan, noemt zichzelf 'Kick-Ass' en pakt zijn nieuwe roeping meteen op.

Hij bundelt zijn krachten met het vader/dochter-burgerwachtduo van Big Daddy (Nicolas Cage) en Hit Girl (Chloë Grace Moretz) en raakt vervolgens bevriend met een andere beginnende misdaadbestrijder genaamd Red Mist (Christopher Mintz-Plasse), maar een louche gangster stelt hun samenwerking al snel op de proef.

Verfilming
Mark Millar, een zeer bekend figuur in de stripboekenwereld, begon in 2008 met een compleet nieuwe reeks stripboeken, namelijk Kick-Ass. De kwestie van een verfilming was in dit geval heel uniek. De strip en het script van de verfilming zijn namelijk gelijktijdig geschreven. Regisseur Matthew Vaughn vertelde er het volgende over:


"We schreven het script en de strip tegelijkertijd, dus het was een soort samenwerkend, organisch proces. Ik ontmoette [Millar] bij de première van Stardust. We konden het heel goed met elkaar vinden. Ik wist wie hij was en wat hij had gedaan, maar ik kende hem niet. Hij presenteerde mij het idee. Ik zei: 'Dat is geweldig!' Vervolgens schreef hij een synopsis. Ik zei: 'Dat is geweldig, laten we het nu gaan doen! Jij schrijft de strip, ik schrijf het script.'"

Vervolg
Kick-Ass was een enorme hit en kreeg vanzelfsprekend een vervolg, namelijk Kick-Ass 2 in 2013. Dit was wel een traditionele verfilming. Het is namelijk gebaseerd op de twee boeken die Millar sinds de uitkomst van de eerste film had geschreven. Hoewel de film minder sterk werd ontvangen door critici, was het toch een redelijk financieel succes.


Vaughn en Millar hebben al bijna een decennia verschillende plannen voor een nieuwe Kick-Ass-film, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Vaughn vertelde in 2023 dat hij van plan is een reboot te maken onder zijn eigen productiehuis Marv Studios, maar er altijd potentie is voor de terugkeer van de oude personages.

Kijken
De eerste Kick-Ass-film is te streamen op Prime Video. Kick-Ass 2 staat dan weer op SkyShowtime. Heb je beide streamingdiensten niet? Dan kun je de films gewoon huren op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair