Deze scifi-film moest een van Disney's grootste franchises starten, maar bleek een waanzinnige flop

Deze scifi-film moest een van Disney's grootste franchises starten, maar bleek een waanzinnige flop

'John Carter' is gebaseerd op het eerste boek in de Barsoom-serie en ging de start zijn van een grote franchise rond die boeken.

John Carter is geregisseerd door Andrew Stanton, die met deze film zijn live-actiondebuut maakte. Hiervoor regisseerde hij al Finding Nemo en WALL-E. De film is gebaseerd op A Princess of Mars, het eerste boek in de Barsoom-serie van romans geschreven door Edgar Rice Burroughs. Het was de bedoeling om de andere boeken ook te verfilmen, maar dat is nooit gebeurd.

Taylor Kitsch speelt de hoofdrol van John Carter, een excentrieke schrijver en avonturier en veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Het verhaal speelt zich af op de fictieve planeet Barsoom (Mars) en volgt John Carter die op mysterieuze wijze naar Mars wordt getransporteerd. Daar ontdekt Carter dat hij bovenmenselijke krachten heeft vanwege het verschil in zwaartekracht tussen de aarde en Mars.

Barsoom
Het idee om de Barsoom-reeks te verfilmen ontstond reeds in 1931, toen Bob Clampett (vooral bekend van de Looney Tunes-reeks) Burroughs (de schrijver van de boeken) benaderde met het voorstel om een animatiefilm te maken gebaseerd op A Princess of Mars. Burroughs was geïnteresseerd, vooral omdat een live-actionfilm te veel voeten in de aarde zou hebben. De eerste beelden voor de potentiële film waren in 1936 klaar, maar werden met negatieve reacties ontvangen door het testpubliek. Uiteindelijk werd het project afgeblazen.

In de jaren 80 kochten Mario Kassar en Andrew G. Vajna de filmrechten op de reeks voor Walt Disney Pictures met het plan mee te liften op het succes van Star Wars en Conan the Barbarian. John McTiernan werd benaderd voor de regie en Tom Cruise voor de hoofdrol. McTiernan zou het scenario schrijven, maar realiseerde zich al snel dat visuele effecten zoals men die toen kon vervaardigen nog onvoldoende waren om Burrough's beeld van Barsoom realistisch weer te geven. Het project werd afgeblazen, maar de rechten bleven wel bij Disney.

Indiana Jones op Mars
Verschillende filmstudio's probeerden er een film van te maken, maar dat mislukte. Nadat Paramount's poging om de film te maken ook mislukte, benaderde Stanton Disney met het verzoek de filmrechten opnieuw te kopen en het nogmaals te proberen met hemzelf als regisseur. Hij zag de film zelf als een "Indiana Jones op Mars."


Bij Disney was men eerst sceptisch omdat Stanton alleen ervaring had met animatiefilms en hij bovendien de film wilde maken zonder bekende acteurs. Uiteindelijk kreeg het project groen licht. In het begin droeg de film de werktitel John Carter of Mars, maar Stanton besloot om of Mars te laten vallen zodat de film een groter publiek zou aanspreken.

Vervolg
John Carter kwam uiteindelijk uit in 2012 en bracht 284 miljoen dollar op met een budget van 250 miljoen dollar, maar dat was niet genoeg om een echt succes te zijn. De film kreeg gemengde reacties van critici en werd een flop.


Er waren plannen voor een tweede film gebaseerd op het boek The Gods of Mars, maar door de tegenvallende omzet van de eerste film werd het vervolg geannuleerd. Er waren zelfs plannen om er een trilogie van te maken, maar dat gebeurde natuurlijk ook niet.

Kijken?
Ondanks dat de film een flop was, blijft Kitsch trots op het werk dat hij heeft verricht en gelooft dat de film beter is dan zijn reputatie doet vermoeden. Kitsch vertelde in een interview: "Ik heb veel geleerd van die film. Ik zie het eerlijk gezegd niet als een mislukking."


Wil je zelf John Carter eens zien, dan kan dat op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair