De film is ook bekend om het gigantische budget dat de film had. Titanic had een budget van maar liefst 200 miljoen. Om dat in perspectief te plaatsen. Na inflatie te hebben meegenomen in de berekening kostte de film 50 miljoen meer dan het kostte om de echte Titanic te maken. Toch had regisseur James Cameron zijn best gedaan de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit heeft hij gedaan op soms wel hele speciale manieren.
Korte Mensen
Cameron nam voor veel scènes enkel korte mensen aan - niet veel groter dan 175 cm. Nu horen we jullie natuurlijk vragen: hoe bespaart dat geld? Het antwoord heeft te maken met de grootte van de set. Door korte mensen aan te nemen leek de set groter dan het was. Hierdoor kon Cameron de set kleiner bouwen dan nodig zou zijn met lange mensen, waardoor hij dus geld bespaarde.
Als het aan de studio Paramount lag, was er nog veel meer geld bespaard. Cameron vertelt dat schijnbaar de studio er op tegen was om het zinken van het schip op beeld te zetten. Na het ontvangen van de eerste miljard zullen ze wel zijn bijgedraaid.
Verdere kostenbesparing
Cameron had meer manieren om in het budget te knippen. Zo was enkel de rechterkant van het schip nagebouwd. Als de linkerkant van het schip op film moest worden gezet moesten alle borden en shirts met tekst worden vervangen met borden en shirts waar alles in spiegelbeeld op geschreven stond. Cameron hoefde dan enkel het beeld om te draaien in de editing ruimte waardoor het leek of je naar de linkerkant van het schip keek.
Ook grote acteurs moesten offers maken. Zo mochten Leonardo DiCaprio en Kate Winslet geen wc-pauze nemen tijdens scènes in het water. Ze moesten van Cameron in hun broek plassen. Cameron onderbouwde deze eis door te zeggen dat de slachtoffers van de echte Titanic ook geen wc-pauze konden nemen. Ook mocht Winslet geen verwarmde kleding dragen onder haar kostuum omdat dat zichtbaar zou zijn op film.