Bioscopen in crisis: 2024 dreigt nog moeilijker jaar te worden dan 2023

Bioscopen in crisis: 2024 dreigt nog moeilijker jaar te worden dan 2023

De bioscopen hebben in 2024 een aantal grote hits nodig als ze niet in problemen willen komen.

Hoewel 2023 een aantal grote hits in de bioscopen had zoals The Super Mario Bros. Movie, Barbie en Oppenheimer, waren er nog veel meer films die voor honderden miljoenen aan verlies zorgden, zoals Indiana Jones and the Dial of Destiny, The Flash en The Marvels. De voorspellingen voor 2024 zien er nog slechter uit.

In 2023 brachten alle films samen $8,7 miljard op in Noord-Amerika, een verbetering van de voorgaande jaren waarin door de corona-pandemie veel bioscopen maandenlang gesloten waren. Maar vóór de pandemie brachten films veel meer geld in het laatje van bioscopen en filmstudio's. 2018 was een recordjaar, toen kwam er maar liefst $11,89 miljard binnen.

Voorspellingen
Het lijkt er helaas niet op dat 2024 een beter jaar gaat worden. Voorspellingen laten zien dat er in 2024 11% minder kaartjes verkocht gaan worden dan het afgelopen jaar.

De reden hiervoor is simpel, er komen in 2024 een stuk minder films uit dan het afgelopen jaar. Er staan op dit moment 107 films op de planning voor een landelijke release, tegenover 123 films in 2023. Er zijn zelfs 6 weken komend jaar waarop helemaal geen films uitkomen. (We hebben het hier over grote films die in de meeste bioscopen draaien, kleine films die alleen in filmhuizen draaien tellen niet mee.)

Geen garanties
2024 heeft een aantal grote hits nodig om het tij te keren. Nog een fenomeen als 'Barbenheimer' kunnen de bioscopen goed gebruiken. Maar als we iets geleerd hebben in 2023 is dat het heel moeilijk te voorspellen is welke films veel geld op gaan brengen. Grote franchises zoals Fast and Furious, Marvel, Indiana Jones en Transformers zijn niet langer gegarandeerde successen.

Er komen in 2024 genoeg grote films uit die waarschijnlijk veel geld op gaan brengen zoals Deadpool 3, Joker 2, Dune Part 2 en Kingdom of the Planet of the Apes. Maar of er genoeg geld binnenkomt om de bioscopen te redden blijft afwachten.

NieuwsFilm