Bioscoopwereld in zwaar weer: nog steeds niet hersteld van coronacrisis

Bioscoopwereld in zwaar weer: nog steeds niet hersteld van coronacrisis

In het jaar 2019 was er nog een wereldwijde omzet van bijna $11,4 miljard.

De wereldwijde omzet vanuit de verkoop van bioscoopkaartjes blijft achter op de recordjaren voor de coronacrisis die in 2020 startte. Ondanks een forse groei, is de jaaromzet nog altijd niet op het niveau van voor de pandemie.

In 2020 gingen bijna alle bioscopen dicht om zo de verspreiding van het coronavirus het hoofd te bieden. In 2021 gingen de meeste zalen weer open en in 2022 waren er nog amper beperkingen.

Producties
Het grote probleem was dat Hollywood flink achterliep op het productieschema en dat de onnatuurlijke break hoogstwaarschijnlijk heeft geleid dat interesses van het grote publiek zijn veranderd. Met name de grote superheldenfilm en andere franchises krijgen flinke klappen.

In 2018 was er een wereldwijde recordomzet van $11,9 miljard en in 2019 werd er $11,4 miljard opgehaald. In 2020 kwam de klap hard aan met slechts een omzet van $2,1 miljard, gevolgd door $4,5 miljard in 2021 en $7,4 miljard in 2022.

2023
Volgens IndieWire wordt dit jaar de $9 miljard omzet niet gehaald, aangezien de teller nu op ongeveer $8,5 miljard staat. Er is te weinig tijd en er zijn te weinig aansprekende titels om het laatste half miljard op te halen.


De kleurrijke film Wonka lijkt in december de succesvolste titel te gaan worden, en bioscopen hopen dat het publiek in grote aantallen naar Aquaman and the Lost Kingdom komen.

Plussen en minnen
In 2023 bleken films als Barbie, The Super Mario Bros. Movie, Oppenheimer, Guardians of the Galaxy Vol. 3 en Spider-Man: Across the Spider-Verse grote financiële successen. Deze films haalden gezamenlijk zo'n $5,3 miljard op van het totaal.

Grote bioscoopfilms die tegenvielen wat betreft de omzet zijn Indiana Jones and the Dial of Destiny, Haunted Mansion en Expend4bles. Ook meerdere superheldenfilms van Marvel en DC wisten geen vuist te maken, waaronder The Marvels en The Flash.

NieuwsFilm

meest populair