De horrorfilm 'Evil Dead' liet hoofdrolspeler Jane Levy bijna getraumatiseerd achter

De horrorfilm 'Evil Dead' liet hoofdrolspeler Jane Levy bijna getraumatiseerd achter

Tegen het einde van de opnames had Jane Levy niets meer over.

De Amerikaanse actrice Jane Levy leverde een onvergetelijke prestatie als Mia in Evil Dead (2013) van regisseur Fede Álvarez, een soort remakevervolg van de originele film uit 1981. Maar het productieproces heeft zijn tol geëist bij de actrice die pas in 2016 opnieuw in een horrorfilm heeft gespeeld.

De sensationeel gewelddadige horrorfilm Evil Dead bracht Levy in onaangename situaties met verschrikkelijke weersomstandigheden, plakkerige bloedbaden en eisen die haar tot het uiterste dreven. Levy werkte later opnieuw met Álvarez samen in Don't Breathe, maar keerde niet terug voor het vervolg.

Zware productiedag
Haar opmerkingen over het niet deelnemen aan Don't Breathe 2 zouden veel moeten zeggen over haar ervaringen in Evil Dead: "Misschien moeten we ons afvragen waarom deze films op zo'n manier worden gemaakt dat hun regisseurs huiverig zijn om toegewijde acteurs te laten deelnemen?"

Als je Evil Dead op dvd of Blu-ray hebt, is er een making-of die Levy volgt tijdens een bijzonder zware productiedag. Je kunt het harde werk zien dat leidde tot zo'n opmerkelijke prestatie, maar de pijn, uitputting en frustratie zijn ook duidelijk zichtbaar. Ze staat te rillen tussen de opnames door, doordrenkt van nepbloed dat uit slangen regent, slechts kort gewikkeld in warmer buitenkleding.

Levend begraven
Nog erger is een scène waarin het personage van Levy levend wordt begraven. "Ik had een plastic zak om mijn hoofd gebonden met een zuurstofbuis achter mijn oor in een greppel", zei Levy. Zodra de camera's stopten met draaien, zou ze naar verluidt lucht verliezen en zichzelf uit de grond moeten graven.


"Ongeacht wat iemand zegt, je weet nooit hoe het voelt om een enorme buis van ongeveer anderhalve centimeter diameter in je keel te hebben zitten zodat je op iemands gezicht kunt overgeven", herinnert Levy zich over een bijzonder akelige bloedkus tussen haar en castlid Jessica Lucas die op een gegeven moment een bloedneus veroorzaakte. Tegen het einde van de opnames had ze volgens haar eigen woorden niets meer over.

Evil Dead Rise
Eerder dit jaar kwam een nieuwe Evil Dead-film uit, namelijk Evil Dead Rise. Het is niet een onmiddellijk vervolg op Evil Dead, maar een op zichzelf staande film die zich afspeelt in de Evil Dead-wereld. Levy speelt er dus niet in mee, maar dat stopt haar niet om nog in horrorfilms te spelen. En je weet maar nooit dat ze ooit de rol van Mia zou hernemen.


Evil Dead is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren of kopen op onder andere Pathé Thuis en Prime Video. Of je kan de DVD of Blu-ray van de film kopen, zodat je de extra beelden kan zien van een dag op de set met Levy.

NieuwsFilm