De meest beroemde Nederlandse acteur is niet Rutger Hauer, maar deze iconische ster

De meest beroemde Nederlandse acteur is niet Rutger Hauer, maar deze iconische ster

Audrey Hepburn is een wereldberoemde actrice van Nederlandse afkomst die al voor Rutger Hauer in Hollywood begon en uitgroeide tot een film- en fashion-icoon in de twintigste eeuw.

Rutger Hauer is waarschijnlijk de meest bekende Nederlandse acteur in Hollywood. Al vanaf de jaren 80 speelde hij in succesvolle films zoals Blade Runner, Batman Begins en The Sisters Brothers.

Toch is er een andere ster van Nederlandse afkomst die wereldwijd nog bekender is geworden, dan Rutger. En dat Nederlanders niet gelijk aan haar denken, is niet vreemd want deze actrice startte al voor Rutger in Hollywood. Audrey Hepburn heeft een Nederlandse moeder en een Britse vader.

Net na de oorlog
Ze woonde afwisselend in België, Groot-Brittannië en Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze als verpleegster in Gelderland. Daarna startte ze met optredens in het theater en met films maken. Audrey Hepburn maakte vooral in de jaren 50 en 60 films in Hollywood.

Ze schitterde wereldwijd in populaire films als Roman Holiday, Breakfast at Tiffany's en The Unforgiven en was een lievelingetje van het publiek. Audrey groeide uit tot één van de grootste film- en fashion-iconen van de twintigste eeuw, zoals hier bij Empire Online te lezen valt.

Veel meer Nederlandse sterren
Ook andere Nederlanders grepen hun kansen. Sterren als Renée Soutendijk, Paul Verhoeven, Jan de Bont en Famke Janssen vonden hun weg naar Amerikaans filmland. De laatste jaren raken ook Carice van Houten, Sylvia Hoeks, Michiel Huisman en Halina van Reijn daar bekend.



Op het moment doen nieuwkomers als Marwan Kenzari en Gaite Jansen het erg goed - en er zijn er meer. Meer staat hier in het artikel van Amsterdam en in de bovenstaande YouTube-video van Mojo.

NieuwsFilm

meest populair